Listki rzodkiewki można przerobić na pesto, kremową zupę, a nawet zielone smoothie. Ich piękny zielono-czerwony kolor sprawia, że mogą one być wykorzystane nie tylko jako dodatek smakowy, ale przede wszystkim dekoracyjny. Warto wykorzystać je do dekoracji małych przekąsek typu finger food, połówek ugotowanego jajka, małych kanapeczek typu crostini, a także grillowanych mięs oraz ryb.

Listki rzodkiewki charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, wapnia, żelaza i magnezu. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz stymulują usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Potrzebujesz:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4-5 łyżek fety
  • jedno opakowanie mikroziół rzodkiewki
  • 2-3 łyżki orzechów pinii
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki odetnij od liści i umyj. Natrzyj olejem i pieprzem. Piecz rozłożone na papierze do pieczenia przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Orzechy podpraż przez parę minut na suchej patelni. Upieczone rzodkiewki wymieszaj z mikroziołami, orzechami i serem.