Lubicie rosół, ale nieco nudzi się wam już jego klasyczna odsłona? Jeśli podacie go z tym nietypowym dodatkiem, z pewnością pokochacie go na nowo. Ten przepis pochodzi od samej Magdy Gessler i zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Zobaczcie, z czym można podać rosół, oprócz makaronu, a będziecie zachwyceni. 

Czym można zastąpić makaron do rosołu? 

Jak podać rosół w ciekawszy i jeszcze smaczniejszy sposób? Magda Gessler ma na to swój wyjątkowy sposób. Restauratorka wzbogaca mięsno-warzywny wywar aromatycznymi i pełnymi smaku kluskami z parmezanem. Taki dodatek nie tylko fantastycznie smakuje, ale dodatkowo pięknie prezentuje się w zupie. Wszystko za sprawą formowania go przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Zobaczcie, jak zrobić te genialne kluseczki krok po kroku.

Parmezanowe kluski do rosołu - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 200 g startego parmezanu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Następnie dosypujemy do nich parmezan i bułkę tartą oraz przyprawy.

2. Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotową masę owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 min do lodówki.

3. Po tym czasie ciasto mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Powstałe "nitki" tniemy na kawałki, tworząc średniej długości kluseczki.

4. Tak przygotowane kluski z parmezanem wkładamy do bulgoczącego rosołu i gotujemy przez około 5 minut. 

Inne pomysły na dodatki do rosołu

Jeśli nie macie pod ręką parmezanu, aby wyczarować takie kluseczki, możecie podać rosół również z innymi pysznymi dodatkami. Do tej zupy idealnie pasują także:

  • ziemniaki,
  • pierożki,
  • kluski lane lub kładzione,
  • naleśniki pocięte na makaronowe nitki,
  • kaszka krakowska.