Lubicie rosół, ale nieco nudzi się wam już jego klasyczna odsłona? Jeśli podacie go z tym nietypowym dodatkiem, z pewnością pokochacie go na nowo. Ten przepis pochodzi od samej Magdy Gessler i zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Zobaczcie, z czym można podać rosół, oprócz makaronu, a będziecie zachwyceni.
Czym można zastąpić makaron do rosołu?
Jak podać rosół w ciekawszy i jeszcze smaczniejszy sposób? Magda Gessler ma na to swój wyjątkowy sposób. Restauratorka wzbogaca mięsno-warzywny wywar aromatycznymi i pełnymi smaku kluskami z parmezanem. Taki dodatek nie tylko fantastycznie smakuje, ale dodatkowo pięknie prezentuje się w zupie. Wszystko za sprawą formowania go przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Zobaczcie, jak zrobić te genialne kluseczki krok po kroku.
Parmezanowe kluski do rosołu - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g bułki tartej
- 200 g startego parmezanu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Następnie dosypujemy do nich parmezan i bułkę tartą oraz przyprawy.
2. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie ręcznie wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotową masę owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 min do lodówki.
3. Po tym czasie ciasto mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Powstałe "nitki" tniemy na kawałki, tworząc średniej długości kluseczki.
4. Tak przygotowane kluski z parmezanem wkładamy do bulgoczącego rosołu i gotujemy przez około 5 minut.
Inne pomysły na dodatki do rosołu
Jeśli nie macie pod ręką parmezanu, aby wyczarować takie kluseczki, możecie podać rosół również z innymi pysznymi dodatkami. Do tej zupy idealnie pasują także:
- ziemniaki,
- pierożki,
- kluski lane lub kładzione,
- naleśniki pocięte na makaronowe nitki,
- kaszka krakowska.