Pośpiech to domena codzienności – mamy mnóstwo zadań i trudno znaleźć czas na odpoczynek. Nic więc dziwnego, że chociaż zwykle mamy ochotę na coś pysznego i zdrowego, nierzadko wpadamy do sklepu po gotowe danie lub zamawiamy je z restauracji. Czy można inaczej? Ile czasu potrzebujesz, aby przygotować posiłek w domu? Chętnie podpowiemy, jak robić to szybko i tym samym mieć jeszcze czas na spacer, ćwiczenia czy książkę lub serial.

7 patentów na zdrowsze i szybkie gotowanie

1. Postaw na plan

Jeśli chcesz spędzać mniej czasu na gotowaniu, a do tego jeść zdrowo – potrzebujesz planu. To dosyć łatwe – wystarczy, że raz w tygodniu zrobisz listę posiłków na cały tydzień. Dzięki niej zyskasz zbilansowany jadłospis, bez przestrzeni na niezdrowe przekąski czy gotowe dania.

Świetnym pomysłem jest przygotowanie dwóch, tygodniowych jadłospisów i stosowanie ich wymiennie – posiłki się nie znudzą, a dwa razy wykonana praca może być później wielokrotnie odtwarzana.

2. Wykorzystuj sezonowe produkty i… resztki

W jadłospisie uwzględniaj to, na co właśnie jest sezon. Zwykle te produkty są tańsze i smaczniejsze niż poza sezonem. Ponadto pamiętaj, by wcześniej przejrzeć lodówkę – gotuj z tego, co już masz, dzięki temu nie tylko zyskasz na czasie, ale również mniej rzeczy zmarnujesz.

3. Idź na zakupy z listą

Mając jadłospis, w kilka chwil przygotujesz tygodniową listę zakupów. Dzięki niej pójdziesz do sklepu, wiedząc, czego konkretnie potrzebujesz do przygotowania zdrowych dań. To z kolei pomoże zaoszczędzić sporo czasu, bo… Nie trzeba na bieżąco myśleć, czego potrzebujesz, nie kupisz za dużo produktów, szybciej je wypakujesz i pochowasz, a także nie zmarnujesz jedzenia, a więc nie wrzucisz do kosza pieniędzy. Tym samym z listą zakupową jest nie tylko zdrowiej i szybciej niż bez niej, ale również bardziej ekologicznie.

4. Wybieraj sprytne urządzenia

Aby szybko i zdrowo gotować, warto przyrządzać posiłki z użyciem nowoczesnych sprzętów. Często są one wyposażone w innowacyjne funkcje, które umożliwiają przygotowanie zdrowego posiłku w kilka minut. Sprawdzi się np. funkcja FastPreheat, dzięki której w zaledwie 5 minut piekarnik osiąga on temperaturę 200˚C.

Dlaczego jeszcze warto to robić? Długa obróbka termiczna usuwa z produktów spożywczych to, co w nich najlepsze, dlatego skrócenie czasu gotowania to prosty sposób na to, by  zachować bezcenne witaminy i minerały. I dodatkowy plus – spędzisz mniej czasu w kuchni, a przecież masz pewnie całą listę pomysłów, na co go przeznaczyć, prawda?

5. Ogranicz ilość tłuszczu

Zadbaj, by przygotowywane dania nie zawierały dodatkowych kalorii. Możesz to zrobić, nie tylko wyrzucając z jadłospisu np. wysoko przetworzone produkty, ale również eliminując tłuszcz z posiłków. Jeśli jednak uwielbiasz smażone, grillowane lub pieczone potrawy, postaw na piekarnik z funkcją AirFry – chrupiące frytki czy soczyste mięsa uzyskasz dzięki gorącemu powietrzu. Właśnie ta metoda gwarantuje chrupkość i smakowitość potraw bez dodatku tłuszczu.

6. Wybieraj urządzenia na parę!

Jeśli chcesz, by było nie tylko zdrowo, ale i pysznie, gotuj na parze. Właśnie dzięki tej metodzie potrawy zachowają naturalną soczystość, wyrazisty smak i kolor oraz niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Co ciekawe, dzięki nowoczesnym sprzętom przygotujesz w taki sposób nie tylko mięso, warzywa, kaszę i ryż, ale również potrawy takie jak pizza czy chleb.

7. Gotuj kilka potraw jednocześnie

Jeśli masz już przepisy i produkty na dania, możesz przygotować kilka jednego dnia. Warto pamiętać, że w jednym garnku ugotujesz w osobnych woreczkach kaszę, makaron lub ryż. Ponadto w piekarniku na kilku poziomach możesz przygotować równocześnie np. dodatki warzywne oraz kurczaka, indyka lub rybę. Jeśli zdecydujesz się na ziemniaki zamiast gotowanej kaszy czy ryżu, możesz umieścić je na kolejnym poziomie piekarnika. Te nowoczesne zapewniają, że gorące powietrze przepływa przez komorę swobodnie, a zapachy i smaki się nie mieszają. Tym samym w jednym momencie szybko przygotujesz posiłki na kilka dni.

Zdrowe i pyszne posiłki? Ułatwi ci to piekarnik elektryczny Gorenje

Marka Gorenje wprowadziła niedawno na rynek nowe piekarniki do zabudowy. Urządzenia OptiBake umożliwiają przygotowanie smacznych i zdrowych dań z użyciem najnowszej generacji technologicznej. Jak to możliwe?

Producent postawił na automatyzację programów. Dzięki funkcji AutoBake w wielu przypadkach wystarczy wybrać rodzaj, wagę potrawy i nacisnąć przycisk START. I już – piekarnik zajmie się resztą – po wyznaczonym czasie można cieszyć się doskonale przyrządzonym daniem. Co ciekawe, piekarniki Gorenje posiadają również funkcję StepBake, dzięki której można zaprogramować trzy etapy pieczenia i tym samym nie modyfikować temperatury w trakcie przyrządzania potrawy.

Piekarnik Gorenje posiada także kilka nowoczesnych funkcji, dzięki którym przygotujesz posiłki nie tylko szybkie, ale i zdrowe. Jest nią np. funkcja AirFry, która umożliwia przygotowanie chrupiących i soczystych potraw bez tłuszczu! Tym samym miłośnicy smażenia, grillowania i pieczenia mogą gotować bez dodatkowych kalorii, a z użyciem wyłącznie… gorącego powietrza. To jednak nie wszystko! Piekarnik posiada także funkcję SteamAssist umożliwiającą przygotowanie zdrowych dań na parze. Dzięki niej potrawy zachowują smak, kolor i soczystość, a do tego wszystkie zawarte w nich składniki odżywcze, witaminy i minerały. Co ważne, urządzenie posiada aż 5 poziomów, a także komorę, w której zapachy i smaki nie mieszają się, dzięki czemu możesz przygotować jednocześnie kilka potraw. Nie musisz też martwić się o to, czy wszystkie potrawy, które chcesz upiec, pomieszczą się w urządzeniu – dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu konstrukcyjnemu Gorenje BigSpace wnętrze piekarnika jest większe (77 litrów), a jego szerokość jest w pełni wykorzystana.

Ponadto piekarnik posiada m.in. program Pizza 300°C, dzięki któremu przygotujesz nie tylko pyszną pizzę, ale również podpłomyki i inne wypieki oraz program Zapiekanka, idealny do przygotowania lasagne, mięs czy ziemniaków. Jaki jeden z 22 automatycznych programów do pieczenia najchętniej wybierzesz? A po zakończeniu gotowania, dzięki funkcji PyroClean zaoszczędzisz czas na sprzątanie – funkcja umożliwia samooczyszczanie w ekstremalnie wysokich temperaturach, po którym wystarczy wytrzeć resztki popiołu wilgotną szmatką i gotowe!

A może szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe pieczywo? Sprawdź ten przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżeczki soli i trochę mąki w 100 ml letniej wody aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 5 minut.

2. Do przygotowanej masy drożdżowej dodaj pełnoziarnistą mąkę, a następnie oliwę z oliwek.

3. Tak przygotowane ciasto ugniataj samodzielnie lub za pomocą robota planetarnego dodając letnią wodę aż do połączenia się wszystkich składników.

4. Gotowe ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

5. Gdy ciasto urośnie, uformuj bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

6. Przed pieczeniem wykonaj na cieście ukośne nacięcia, by zapobiec jego pękaniu. Włóż do piekarnika wybierając program do wypieku chleba i nie zapomnij o funkcji SteamAssist.

 

Materiał powstał z udziałem marki Gorenje