Jak ogólnie na przestrzeni ostatnich lat zmieniły się urządzenia AGD? Czym obecne różnią się od tych, z których korzystali nasi rodzice?

Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat zmienił się nie tylko dizajn oraz technologie wykorzystywane w urządzeniach AGD. Zmieniły się przede wszystkim wymagania i nawyki klientów. To one tak naprawdę wymuszają na producentach tempo i zakres zmian wprowadzanych w produktach. Kiedyś wystarczyło, że dane urządzenie spełniało swoją podstawową funkcję np. prania czy chłodzenia. Dzisiaj to zdecydowanie za mało. Wraz z postępem cywilizacyjnym zaczęliśmy zwracać większą uwagę na takie kwestie, jak choćby energooszczędność, i bezpieczeństwo użytkowania, zwłaszcza w kontekście ochrony dzieci. Zmiany cywilizacyjne stanowią także duże wyzwanie dla producentów, ponieważ wymagają one przewidywania zmieniających się potrzeb klienta. Jednym z oczekiwanych obecnie rozwiązań dotyczących życia codziennego jest zapewnienie właściwej czystości pranych ubrań rozumianej przede wszystkim jako rozwiązania antyalergiczne. W przypadku urządzeń marki Sharp są one stosowane nie tylko w pralkach, ale także zmywarkach, oczyszczaczach powietrza czy klimatyzatorach. Nie sposób nie wspomnieć też o ekologii i takich kwestiach jak oszczędność wody, która w przypadku urządzeń sprzed 20 lat w ogóle nie była brana pod uwagę przez projektantów. Dlatego między sprzętem AGD dostępnym obecnie na rynku, a tym jaki pamiętamy z lat 90. jest prawdziwa przepaść. Trudno jednak mówić w tym przypadku o rewolucji, jaką obserwujemy w kategorii laptopów, czy telefonów. Tutaj jesteśmy świadkami raczej ewolucji, która wynika z praktycznych potrzeb klientów.

Żyjemy w dynamicznym społeczeństwie, w domu spędzamy coraz mniej czasu. Jak zmiana naszego stylu życia wpłynie na wygląd kuchni oraz urządzeń AGD?

Nie do końca się z tym zgodzę. Fakt, żyjemy coraz szybciej. Jednak nie sposób nie zauważyć panującej w Polsce od kilku lat mody na zdrowe odżywianie i gotowanie. Polacy masowo wzięli się za przygotowywanie potraw, coraz więcej uwagi poświęcają temu co jedzą, z jakich składników gotują, sięgają po coraz trudniejsze przepisy oraz techniki. Przyczyniły się do tego m.in. popularne programy kulinarne, czy Internet i cała rzesza blogów dot. gotowania czy ogólnie zdrowego trybu życia. To ośmieliło i zachęciło ludzi do spróbowania swoich sił w kuchni, a producentom AGD napędziło popyt na ich produkty. Stąd też rośnie sprzedaż sprzętu AGD, zarówno tego dużego jak piekarniki czy lodówki, jak i małego tj. robotów kuchennych, blenderów i innych. Warto tez zwrócić uwagę na to, jaką rolę w ostatnich latach zaczęła spełniać sama kuchnia. Kiedyś zamknięte pomieszczenie służące przede wszystkim do gotowania. Dzisiaj najczęściej połączona z salonem staje się nierozerwalnym elementem naszego życia, miejscem, w którym spędzamy coraz więcej czasu, celebrujemy go z przyjaciółmi i rodziną.

Czego zatem klienci oczekują obecnie od producentów sprzętu AGD?

Nowoczesne urządzenia AGD powinny maksymalnie ułatwiać codzienne obowiązki w kuchni, skracać czas gotowania, pieczenia. Sharp od lat wychodzi tym oczekiwaniom naprzeciw. Najlepszym przykładem kierunku jest najnowsza oferta urządzeń AGD. Niedługo pierwsze egzemplarze pojawią się w sprzedaży. Jest to np. pięciopoziomowy piekarnik umożliwiający pieczenie kilku potraw jednocześnie, podczas gdy temperatura w kuchni nie wzrasta. Ten 73-litrowy model AirStream jest najchłodniejszym piekarnikiem, jaki kiedykolwiek zbudowano. To jeden z pierwszych na rynku piekarników, w którym można przygotowywać jednocześnie wiele potraw na pięciu półkach bez obaw, że stracą swój smak i zapach. Dzięki podwójnej konstrukcji wentylatora i dodatkowym bocznym nawiewom, gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane we wnętrzu, dzięki czemu potrawy zawsze upieczone są równomiernie, niezależnie od tego, na której półce piekarnika je umieścimy. Piekarnik wyposażono również w kurtynę powietrzną, która zabezpiecza nas przed gorącym podmuchem w momencie otwierania drzwi.

Inna ciekawa seria Sharp to 1TouchPro, gdzie zmywarki i pralki uruchamiamy wyłącznie jednym przyciskiem. Nie musimy dobierać programów, badać stopnia zabrudzenia czy to ubrań czy to naczyń, segregować, dobierać odpowiedniej ilości detergentu. Nie tracimy na żadną z tych czynności czasu. W mojej ocenie to kluczowe.

Czy w ramach tego oszczędzania czasu i pieniędzy za kilkanaście lat wszyscy przesiądziemy się też na kuchenki indukcyjne i porzucimy przestarzałe palniki gazowe?

Przez lata w kuchniach królowały palniki gazowe i wydawało się, że nic nie będzie w stanie ich zastąpić. Ani kuchenka mikrofalowa, ani piekarnik nie były tak wszechstronne jak zwykły palnik. Dopiero płyty indukcyjne zdołały wyprzeć z rynku wysłużone kuchenki gazowe. Dostrzegli to także producenci sprzętu AGD, dlatego najnowsze urządzenia oprócz pięknego wyglądu kuszą klientów także inteligentnymi funkcjami. Dla przykładu płyty indukcyjne marki Sharp charakteryzuje nie tylko nowoczesny design, trwała konstrukcja (wysokiej jakości szkło Schott) i wysoka sprawność energetyczna. Sharp wprowadził także strefę CookBridge, dzięki której garnki można teraz ustawiać w dowolnej konfiguracji w ramach określonych stref indukcyjnych. Poprzez proste połączenie dwóch stref indukcyjnych możemy stworzyć bardzo rozległą strefę odpowiednią dla dużych garnków i patelni. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas wystarczy skorzystać z funkcji InductionBoost, która w kilka sekund pozwoli osiągnąć maksymalną temperaturę dla przygotowywanych potraw. Warto zwrócić uwagę także na funkcję AutoHeat, która pozwala korzystać z predefiniowanych programów gotowania, a przez to automatycznie ustawić najlepszą temperaturę np. do zagotowania wody, topienia czekolady czy smażenia.
To wszystko sprawia, że płyty indukcyjne będą nadal sukcesywnie wypierać kuchenki gazowe. Tym bardziej, że wielu deweloperów nie przewiduje teraz nawet możliwości montażu kuchenki gazowej w nowym budownictwie. Bardzo często ze względu bezpieczeństwa.

Na rynku jest mnóstwo przepięknych piekarników, które są dziecinnie proste w obsłudze i doskonale wpisały się w erę urządzeń mobilnych. Niestety, o kuchenkach mikrofalowych nie mogę powiedzieć tego samego. Dlaczego?

Ewolucja sprzętu AGD dotyczy wszystkich kategorii produktów, także kuchenek mikrofalowych. Akurat w Polsce postępu technologicznego w tych produktach nie dostrzegamy tak wyraźnie, jak w innych urządzeniach, ale wynika to wyłącznie z faktu, że nadal wybieramy małe i tanie modele (ok. 20 litrów pojemności), z założeniem, że ich jedyną funkcją jest podgrzewanie jedzenia. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja na zachodzie Europy, gdzie kuchenki mikrofalowe już od dawna pełnią różnorakie funkcje. Świetnie sprawdzają się w funkcji piekarnika. Bardzo popularna jest też funkcja termoobiegu czy gotowania na parze. To sprawia, że kuchenka mikrofalowa odgrywa większą rolę w kuchni. Dlatego też klienci chętniej wybierają większe modele 30-40 litrów pojemności.Nie znaczy to, że w Polsce brakuje innowacyjnych rozwiązań. Sharp w okresie ostatnich 55 lat wprowadził wiele ulepszeń w tych urządzeniach, z których w Polsce najciekawszym jest eliminacja talerza obrotowego z wnętrza komory kuchenki. To rozwiązanie było wcześniej stosowane tylko w profesjonalnych urządzeniach do gastronomii. Dzięki temu zwiększono prawie o 31% pojemność gotowania w modelach Sharp. Rozwiązanie to nie tylko zwiększa pojemność stosowanych naczyń ale także ułatwia użytkowanie samego urządzenia.

Jakie inne rozwiązania pozwolą nam niebawem przenieść się do przyszłości?

Kuchnia przyszłości to przede wszystkim kuchnia świadoma problemów cywilizacyjnych XXI wieku. Zamożne społeczeństwa nie mają już problemów z niedoborem żywności, lecz wprost przeciwnie z jej nadmiarem. Dużo za dużo kupujemy, później wyrzucamy. W samej Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Głównie z uwagi na złe gospodarowanie. Bardzo dużo kupujemy, każdy z rodziny wybiera inne produkty - i koniec końców kilkadziesiąt procent z nich ląduje w koszu. W marce Sharp wprowadzamy rozwiązania mające to zmienić.  Jestem ogromnie dumny z tego, że za chwilę wprowadzimy na rynek absolutną innowację - lodówkę, która zmieni podejście do przechowywania żywności. Posiada ona wbudowaną funkcję próżniowego pakowania dowolnie wybranej przez nas potrawy, dzięki czemu okres jej przechowywania jest aż o 8 razy dłuższy. To ogromny skok w przyszłość.

Święta tuż tuż. Co przygotowała marka Sharp dla swoich klientów?

Nowością w naszej ofercie są designerskie i funkcjonalne urządzenia małego AGD. Ekspres do kawy, personalny blender, slow juicer. Dla wszystkich pasjonatów zdrowej żywności, idei slowlife to prawdziwy hit. Blender, w którym błyskawicznie możemy przygotować koktajl z pietruszki, pomarańczy, jarmużu i truskawek, zabrać ze sobą do pracy czy na trening. Ja mam je ze sobą w samochodzie i mam dzięki temu poczucie, że robię coś dla siebie, dbam o swoje zdrowie. To miły prezent.