Rosół stanowi świetną bazę do wielu innych zup czy sosów. Genialnie smakuje zrobiona na jego podstawie zupa pomidorowa, która w wielu polskich domach jest absolutnym klasykiem. Pyszna jest także zupa pieczarkowa ugotowana na rosole. Tym razem mamy dla was jednak zupełnie inną propozycję zupy, którą warto przyrządzić na bazie tego mięsnego wywaru. Jest w niej pełno warzyw bogatych w cenne witaminy, dzięki czemu zupa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Przejrzyjcie listę składników, zaopatrzcie się w niezbędne produkty i bierzcie się za gotowanie. 

Przepis na smaczną zupę na rosole

Składniki:

  • ok. 2 litry rosołu z poprzedniego dnia
  • 4 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • 1 marchew
  • 1 kalarepa
  • 150 g fasolki szparagowej (można ją zastąpić mrożonym groszkiem)
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przecedzenia rosołu, by otrzymać czysty wywar.
  2. Następnie obierzcie ziemniaki, kalarepę i marchewkę i pokrójcie w kostkę. 
  3. Kalafior umyjcie i podzielcie na małe kawałki.
  4. Jeżeli używacie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku, podgotujcie je kilka minut. W przypadku świeżej fasolki należy pokroić ją na mniejsze części.
  5. Do kubeczka dodajcie śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszajcie. 
  6. W osobnym garnku ugotujcie fasolkę szparagową, marchew i kalarepę. 
  7. Do garnka z rosołem dodajcie ziemniaki, kalafior i zagotujcie. Po chwili dodajcie ugotowane w drugim garnku warzywa wraz z wodą. 
  8. Gotujcie całość jeszcze chwilę, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zabielcie zupę śmietaną rozrobioną z mąką. 
  9. Doprawcie solą i pieprzem, a na koniec dodajcie pokrojony koperek. Smacznego!