Dania z grzybami – co można zrobić z grzybów i jakich warto używać w kuchni?
Grzyby zbierane są od tysięcy lat. Doceniano je już w starożytnej Grecji i Egipcie oraz wykorzystywano w celach leczniczych w krajach azjatyckich. Długo uważano, że nie spełniają zbyt dużej roli w diecie i są wybierane prawie wyłącznie ze względu na walory smakowe i charakterystyczny aromat. Badania wykazały jednak, że są zdrowe i zawierają dużo białka, niacyny, lizyny i ryboflawiny, a także witamin z grupy B1.
Na świecie wykorzystuje się kulinarnie około 40 gatunków grzybów, chociaż gatunków jadalnych występuje w naturze przynajmniej 2000. Wyjątek stanowią Japonia i Chiny, których mieszkańcy przygotowują potrawy z niemal wszystkich dostępnych gatunków.
W Polsce spośród grzybów leśnych najpopularniejsze są:
- prawdziwki, czyli borowiki szlachetne,
- koźlarze,
- podgrzybki (brunatne i zajączki),
- gąski,
- rydze,
- kurki (pieprznik jadalny),
- kanie,
- maślaki2.
Wykorzystuje się je na świeżo, zaraz po zebraniu i oczyszczeniu, ale także w wersji suszonej, marynowanej i mrożonej. Grzyby w każdej formie zachowują swoje właściwości smakowe oraz zdrowotne.
Warto wiedzieć, że świeże i mrożone można stosować zamiennie, a proces mrożenia pozwala na wykorzystanie ich poza sezonem. Nadają się wtedy do zup, gulaszu, sosów, dań jednogarnkowych, risotto i kaszotto. W zależności od gatunku po obróbce termicznej zachowują swoją jędrność lub rozpadają się, tworząc aromatyczny sos i zagęstnik potraw. W wersji suszonej można je sproszkować i dodawać jako przyprawę. Ich intensywny, skondensowany smak jest nieodłącznym składnikiem bigosu czy sosów do mięs. W formie marynowanej podawane są raczej jako przekąska, ale można wykorzystać je jako składnik wrapów i dań typu finger food.
Klasyczny przepis na grzyby – zupa grzybowa w dwóch odsłonach
Opisując pomysły na grzyby leśne, nie można pominąć absolutnego klasyka, czyli rozgrzewającej zupy grzybowej. Może występować ona w wersji tradycyjnej, w której przyrządza się jarzynową bazę z dodatkiem ziemniaków. W takiej formie można uzupełnić ją o kaszę perłową, pęczak, łazanki lub inny rodzaj makaronu. W nowoczesnej wersji składniki miksujemy, doprawiając przyprawami, które doskonale komponują się z grzybami. Warto też w obu wariantach wykorzystać śmietanę 18% lub śmietankę 36%.
Przepis na klasyczną zupę grzybową z kaszą perłową
Składniki:
- 1 opakowanie zupy grzybowej Hortex
- 1 l wody
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 łyżka śmietany 18% (można zrezygnować w wersji fit lub wege)
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- opcjonalnie: porcja rosołowa
Sposób przygotowania:
Do garnka przesypujemy zawartość opakowania mrożonej zupy grzybowej. Jeśli wybieramy wariant mięsny, wkładamy też porcję rosołową. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę opłukujemy na sicie i dodajemy do garnka. Wsypujemy przyprawy, a po zagotowaniu zupy dokładamy masło. Kiedy wszystkie składniki i kasza będą miękkie (po ok. 15 minutach), a mięso ugotowane, w szklance łączymy 1 łyżkę śmietany z 1 chochlą zupy i mieszamy. Następnie przelewamy mieszankę do zupy i jeszcze chwilę gotujemy. Przelewamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przepis na grzybową zupę-krem z ziołowymi grzankami
Składniki:
- 1 opakowanie zupy grzybowej Hortex
- woda
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na grzanki:
- 2-3 kromki chleba na grzanki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki startego na drobno parmezanu
Sposób przygotowania:
Mieszankę Hortex zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki i zagotowujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki zmiękną. Dodajemy przyprawy, a następnie miksujemy na gładki krem i dodajemy śmietankę. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowujemy grzanki: chleb lub bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie lub maśle. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy (oprócz sera) i posypujemy nimi grzanki na patelni. Mieszamy i przekładamy do miski. Posypujemy grzanki parmezanem, a następnie podajemy je z zupą.
Główne dania z grzybami leśnymi
Grzyby leśne to częsty składnik przepisów na dania główne z wykorzystaniem różnego rodzaju mięs, ale też ryb i owoców morza. Mogą być też inspiracją do tworzenia potraw wegetariańskich i wegańskich. Dodają mocnego aromatu i charakterystycznego smaku.
Przepis na kaszotto z grzybami, dynią i szpinakiem
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, kurki)
- 500 g kaszy gryczanej lub pęczaku
- ½ opakowania dyni mrożonej w kostce Hortex
- 100 g szpinaku mrożonego w liściach Hortex
- 200 g masła
- 0,5 l bulionu
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- świeża natka pietruszki
Możesz podać z:
- grillowanym pstrągiem
- smażonym sandaczem lub halibutem
- stekiem z polędwicy wołowej
- polędwiczką wieprzową
- dziczyzną
- pałką z kurczaka
- plastrami indyka
Sposób przygotowania:
1 łyżkę masła roztapiamy na głębokiej patelni i dodajemy grzyby. Podsmażamy przez ok. 3 minuty i dodajemy szpinak, dynię i nieugotowaną kaszę lub pęczak oraz przyprawy. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła i dokładnie mieszamy tak, aby tłuszcz pokrył każde ziarenko kaszy. Dodajemy po chochli bulionu i czekamy, aż kasza wchłonie płyn, żeby dodać kolejną porcję. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy wino i doprowadzamy do odparowania. Podajemy solo lub z wybranym dodatkiem.
Przepis na stek z selera na puree grzybowym
Składniki:
- 2 duże selery
- 5 łyżek oliwy
- sok z ½ cytryny
- 1 opakowanie zupy grzybowej Hortex
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka masła lub oliwy
- sól i pieprz
- opcjonalnie: kurkuma, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Selery obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 centymetra. Obtaczamy w oliwie i grillujemy z każdej strony około 8-10 minut (do miękkości). W tym czasie gotujemy mieszankę Hortex w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, pieprzu i masła lub oliwy. Kiedy składniki zmiękną blendujemy je na gładkie puree i dodajemy parmezan. Aby miało ładniejszy kolor, możemy dodać trochę kurkumy. Podajemy ze stekami z selera, które skrapiamy sokiem z cytryny. Danie można posypać natką pietruszki lub innymi ziołami, które pasują do grzybów.
Przepis na szybki makaron z grzybami w sosie śmietanowym z boczkiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu na patelnię w stylu carbonara Hortex
- 250 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych (suszone po wcześniejszym namoczeniu we wrzątku przez kilka godzin)
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta rozmarynu i tymianku
- natka pietruszki do posypania gotowego dania
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany na drobno czosnek oraz grzyby pokrojone w plastry. Kiedy będą złote, dodajemy mieszankę Hortex i smażymy przez ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy i od czasu do czasu mieszamy. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Odważny przepis na grzyby – surf and turf, czyli stek i krewetki z grzybami i glazurowaną marchewką
Składniki:
- ½ opakowania marchewek mini Hortex
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 200 g grzybów leśnych mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka masła
- 1 gałązka rozmarynu
- tymianek
- sól i pieprz
- 6-8 krewetek tygrysich
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 steki z polędwicy wołowej, antrykotu lub rostbefu
- oliwa z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Marchewki Hortex lekko podgotowujemy. Następnie rozpuszczamy na patelni masło i olej i podsmażamy drobno posiekane chili. Dodajemy resztę przypraw. Na mieszankę wykładamy marchewki, mieszamy i podsmażamy przez około 3-5 minut na średnim ogniu.
Grzyby pokrojone w plastry smażymy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy przyprawy.
Na roztopionym maśle podsmażamy posiekane chili i czosnek. Krewetki nadziewamy na długi patyczek, tworząc szaszłyk. Smażymy je przez ok. 2-3 minut z każdej strony. Jeśli mamy mniejsze krewetki, wystarczy 1 minuta.
Na rozgrzanej oliwie z rozmarynem smażymy steki (medium rare to ok. 2-3 minut z każdej strony, well done potrzebuje ok. 6-8 minut z każdej strony). Zdejmujemy je z patelni, solimy i pieprzymy. Pozostawiamy na ok. 5 minut pod folią aluminiową, nie kroimy.
Na dużym talerzu układamy stek w całości lub pokrojony w plastry. Z jednej strony wykładamy grzyby, z drugiej marchewki. Na górze kładziemy szaszłyk z krewetek.