Gotowanie na gazie sprawia, że dania są smaczniejsze. Jednak po takim pitraszeniu kuchnia wygląda jak pobojowisko. Pozostałości potraw, plamy z tłuszczu, sosów i zup oblepiają powierzchnie kuchenki i wciskają się w zakamarki palników. Nie ulega wątpliwości, że powinno się je czyścić regularnie, gdyż nawarstwiający się brud jest trudny do usunięcia. Jednak nie zawsze się to udaje. 

Jak wyczyścić palniki za pomocą sody? 

Soda oczyszczona już dawno przestała być produktem, który wykorzystuje się jedynie do gotowania. Jej właściwości czyszczące, jak również bezpieczeństwo stosowania sprawiają, że jest chętnie używana w gospodarstwie domowym. Soda skutecznie radzi sobie z tłustymi plamami i doczyszcza nawet mocno zabrudzone miejsca w kuchni czy łazience.  

Chcąc doszorować zapyziałe i lepiące się od brudu palniki kuchenne, musicie je w pierwszej kolejności namoczyć. W tym celu zdejmijcie je z kuchenki i przełóżcie do miski. Wlejcie do nich gorącą wodę, tak by je pokryła i wsypcie łyżkę sody. Gdy soda zacznie działać, na wodzie powinna pojawić się piana. Poczekajcie, aż opadnie i przystąpcie do szorowania pastą z sody, którą przygotujecie wg wskazówek poniżej. 

Jak przygotować pastę z sody do trudnych zabrudzeń? 

Składniki:  

  • 100 g sody oczyszczonej  
  • 100 ml gorącej wody  
  • 100 g szarego mydła  

Sposób przygotowania: 

  1. Zetrzyjcie mydło na grubych oczkach tarki. Zalejcie je gorącą wodą, a gdy się rozpuści, wsypcie sodę i wymieszajcie.  
  2. Pastę nanieście na trudne plamy na palnikach i pozostawcie na 10 minut. 
  3. Następnie wyszorujcie je za pomocą miękkiej szczoteczki lub gąbki. Zmyjcie czystą wodą i wysuszcie. Gotowe!