Chcecie zaskoczyć swoich gości w Tłusty Czwartek? Kiedy podacie na stół takie pączki, wszyscy będą prosili o przepis. Zobaczcie, ja robi się te słodkie cuda, a będziecie zaskoczeni jakie to proste.

Jak zrobić pączki inaczej?

Przejadły się wam faworki, oponki i racuchy? Jeśli szukacie bardziej oryginalnego pomysłu na tegoroczny tłusty czwartek, zróbcie kkwabaegi, czyli koreańskie pączki świderki. Choć ta enigmatyczna nazwa nie mówi nam zbyt wiele, to smak przypomni nam starą, dobrą babciną kuchnię. Zarówno składniki i sposób przygotowania są bowiem całkiem podobne do polskich pączków, a cały efekt wow robi ich wyjątkowy kształt. W przeciwieństwie do naszych drożdżowych wyrobów te pączki nie mają nadzienia w środku i urozmaica je tylko cukrowo-cynamonowa posypka.

Jak zrobić pączki koreańskie?

Przepis na pączki koreańskie nie różni się zbyt mocno od tradycyjnej receptury na ciasto drożdżowe z zeszytów naszych babć. Ważne, aby masa była długo wyrabiana i mocno napowietrzona, a potem odpowiednio długo rosła. Kiedy podwoi już swoją objętość, dzielimy je na 12 równych części i każdą z nich rolujemy w wałeczek, a potem składamy na pół i zwijamy jak spiralę. Tak przygotowane pączkowe warkocze ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, a potem smażymy tak samo, jak zwykłe pączki.

Przepis na koreańskie pączki

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cynamon do podania

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. W oddzielnej misce roztrzepujemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Następnie mieszamy wystudzone masło z cukrem, mlekiem, jajkami oraz suchymi drożdżami. Całość odstawiamy na 15-20 minut.

2. W tym czasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do niej szczyptę soli i powoli, stopniowo wlewamy mokre składniki, ciągle mieszając. Kiedy masa będzie już gęsta i jednolita, przekładamy ją na blat i wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

3. Wyrośniętą masę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich dość cienkie wałeczki. Następnie składamy każdy z nich na pół i rolujemy na kształt świderka. Uformowane warkocze ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 

4. Po tym czasie rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy do niego partiami po kilka pączków. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe koreańskie pączki posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.