Jak pozbyć się moli spożywczych domowym sposobem? Wystarczy sięgnąć do szafki z przyprawami, bo to właśnie tam znajdziecie genialny środek na te owady. To coś, co niemal regularnie kupujemy w sklepach i często wykorzystujemy do gotowania. Zobaczcie, jak działa ten popularny produkt i sami spróbujcie go zastosować.

Skąd się biorą mole spożywcze?

Zastanawiacie się, dlaczego mole pojawiły się w waszych kuchniach, skoro utrzymujecie tam porządek, a jedzenie przechowujecie w szczelnie zamkniętych pojemnikach? Choć oczywiście są to najczęstsze czynniki przyciągające te owady, to przyczyna może też leżeć zupełnie poza waszymi domami, bo okazuje się, że larwy moli mogą być nawet w fabrycznie zapakowanej żywności, więc często przynosimy już ze sklepu. Dobrą praktyką jest więc przeglądanie zakupów, zanim rozłożymy je po szafkach.

Najwygodniej będzie po prostu przesypać je przez sito, a wtedy ewentualny problem będzie widoczny gołym okiem. Po czym poznać, że w kaszy czy ryżu są mole? Jeśli zobaczycie charakterystyczne cienkie niteczki, przypominające pajęczynę, to jasny znak, że już zadomowiły się tam te owady i niestety produkt trzeba będzie od razu wyrzucić. Aby jednak dodatkowo zabezpieczyć się przed inwazją tych nieproszonych gości, warto też zastosować prosty i tani domowy sposób.

Czego boją się mole? Tania przyprawa skutecznie je odstraszy

Zamiast walczyć z tym problemem, lepiej mu zapobiegać, a w tym celu świetnie sprawdzi się zwykła przyprawa, którą niemal wszyscy mamy w szafkach, a nawet nie znamy jej właściwości. Okazuje się, że ziele angielskie świetnie odstrasza mole, bo wprost nie znoszą one jego intensywnego zapachu. 

Wystarczy więc rozłożyć po kilka ziarenek ziela angielskiego w każdej szafce lub wsypać je do lnianych woreczków i rozwiesić w różnych miejscach kuchni. Taka prosta czynność pozwoli wam skutecznie zabezpieczyć domy i mieszkania przed inwazją uporczywych owadów.