Dawniej osoby ograniczające mleko w swojej diecie nie miały zbyt wielu alternatyw. Za to dziś sklepowe półki aż uginają się od napojów roślinnych, które doskonale mogą mleko zastąpić. Do wyboru są napoje owsiane, ryżowe, sojowe, a nawet z orzechów nerkowca. Bardzo smaczny i zdrowy jest napój przyrządzony z migdałów. Przygotowanie go samodzielnie wcale nie jest trudne, tylko czasochłonne. Jeżeli więc zależy wam na tym, by spożywane przez was produkty były pozbawione różnych dodatków, zróbcie taki napój sami w domu. 

Jak zrobić napój migdałowy?

Do przygotowania napoju wystarczy jedna paczka migdałów (około 100 g). Zalejcie migdały wodą i odstawcie na 8 godzin. Po tym czasie wypłuczcie je, zalejcie litrem przegotowanej, ostudzonej wody i zblendujcie. Opcjonalnie, możecie dodać do napoju szczyptę soli i cynamonu.
Po zblendowaniu przeciśnijcie orzechy przez gazę, a powstały płyn przelejcie do słoika lub szklanej butelki. Tak przygotowany napój migdałowy należy odstawić do lodówki i spożyć w ciągu 3 dni. Z kolei zblendowane migdały możecie wykorzystać do zrobienia orzechowej masy do ciasta. 

Dlaczego warto pić napój migdałowy?

Napój migdałowy zawiera w sobie cenne składniki odżywcze i witaminy, które znajdują się w migdałach, a do tego ma wiele zalet, które czynią z niego doskonały zamiennik dla mleka krowiego. Ma on stosunkowo mało kalorii, a także zawiera dużo witaminy D, która podnosi odporność i dobrze wpływa na układ nerwowy. Ponadto, napój migdałowy, ze względu na niską zawartość węglowodanów, nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi, dlatego mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę (oczywiście pod warunkiem, że nie dodacie do napoju cukru).