Kotlety mielone, czyli polski klasyk i obowiązkowa propozycja na niedzielny obiad, chyba nigdy się nie znudzą. To właśnie do nich wracamy, gdy chcemy poczuć smak dzieciństwa lub mamy ochotę na typowy polski obiad. Podane z mizerią i ziemniaczkami smakują cudownie. Jeśli chcecie zrobić je w ciągu zaledwie kilku minut – jest na to banalnie łatwy sposób. Pewnie będziecie się zastanawiać, czemu wcześniej na to nie wpadliście. To nic, ważne, że odtąd już zawsze będzie to bardzo proste.

Ekspresowe kotlety mielone

Kotlety mielone w błyskawicznym tempie przygotujecie, wrzucając mięso drobiowe do blendera. Dzięki tej prostej metodzie już na zawsze będziecie mogli zapomnieć o czasochłonnym i męczącym siekaniu mięsa.

Poza tym, że przygotujecie je wyjątkowo szybko, to w dodatku wyjdą też kosmicznie chrupiące. Wszystko dzięki obtoczeniu ich w panko, jednak jeśli nie macie tego składnika w domu – możecie użyć też bułki tartej. Dodatek parmezanu sprawi z kolei, że wasza potrawa nabierze głębi smaku.

Jak szybko przygotować kotlety mielone?

Potrzebne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka (jedno do kotletów, drugie do obtoczenia)
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka kawałeczków parmezanu
  • pieprz, sól, ulubione zioła
  • panko (ewentualnie bułka tarta)
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie dokładnie 2 piersi z kurczaka.
  2. Następnie pokrójcie je na kawałki i wrzućcie do blendera.
  3. Dodajcie 1 jajko.
  4. Posiekajcie i wrzućcie 1 małą cebulę.
  5. Dodajcie ząbek czosnku i kilka kawałeczków parmezanu.
  6. Dorzućcie sól, pieprz, swoje ulubione zioła i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  7. Całość zblendujcie.
  8. Wbijcie do miski jajko i rozbełtajcie z dodatkiem soli i pieprzu.
  9. Do talerza wsypcie panko lub bułkę tartą.
  10. Uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie je w jajku i panko (lub bułce tartej).
  11. Rozgrzejcie na patelni olej lub masło klarowane.
  12. Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor.