Ziemniaki tłuczone do kotletów czy gulaszu już wam się przejadły? Szukacie lepszej alternatywy dla tradycyjnych dań z kartofli? Pieczone robi się szybko i łatwo, bez użycia tony garnków i innych akcesoriów kuchennych. Wybierajcie ziemniaki przeznaczone bezpośrednio do pieczenia, z reguły w typie C. Dzięki zawartości skrobi będą odpowiednio puszyste i smaczne po upieczeniu.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z serem i boczkiem?

Ziemniaki przygotowane w ten sposób zyskują na smaku dzięki karmelizacji boczku i słoności sera. Ich podpieczona z wierzchu skórka sprawia, że są chrupiące z zewnątrz, a wewnątrz puszyste i miękkie.

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków do pieczenia,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach,
  • ser żółty w plastrach lub ten w typie mozzarelli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie dokładnie ze skórki. Możecie również pozostawić w mundurkach. W tym przypadku wyszorujcie je dokładnie z nadmiaru piasku i drobnych zanieczyszczeń.
  2. Wykonajcie na nich 4 nacięcia tak, aby nie przeciąć ziemniaków w talarki.
  3. W miejsca po przekrojeniu włóżcie kawałki boczku oraz sera.
  4. Posypcie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Jeżeli chcecie, aby były lekko pikantne, dodajcie ostra paprykę w proszku.
  6. Przełóżcie na blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia.
  7. Polejcie szczodrze oliwą z oliwek z wierzchu.
  8. Pieczcie w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez około 45 minut do zezłocenia.
  9. Sprawdźcie za pomocą patyczka czy wewnątrz upiekły się prawidłowo.
  10. Tak przygotowane możecie podawać z domowym sosem czosnkowym.

Porada:

Jeżeli chcecie, aby ziemniaki miały chrupiącą skórkę, pamiętajcie, że najlepiej nastawić piekarnik na najwyższą moc. W tym przypadku temperatura 210-240 stopni Celsjusza sprawdzi się najlepiej przez pierwsze 15 minut. Następnie możecie zmniejszyć do 190-200 stopni Celsjusza, by dopiec całość. Zamkniecie miękki miąższ ziemniaka w kruchej skorupce, dzięki temu nie będzie wyschnięty na wiór po upieczeniu.