Kotlety rybne to przepyszne, niezwykle aromatyczne danie, z rumianą i chrupiącą skórką. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Najczęściej przyrządzane są na bazie świeżej lub mrożonej ryby oraz kilku prostych składników. Ja postanowiłam dodać do nich jeden zaskakujący składnik. Tak dobrych kotletów jeszcze nigdy nie jadłam.

Co się dodaje do kotletów rybnych?

Przepis na kotlety rybne z dorsza nie różni się od przepisu na klasyczne mielone. Wystarczy przygotować masę na bazie:

  • rozdrobnionej ryby,
  • jajek,
  • bułki tartej.

Następnie doprawiamy wszystko pieprzem i solą, formujemy płaskie placuszki lub okrągłe kotleciki a la pulpety i smażymy je na patelni. Jeśli chcemy, żeby były bardziej puszyste, koniecznie dorzućmy pszenną bułkę namoczoną wcześniej w mleku.

Możemy do kotletów z ryby dorzucić również inne składniki, np. ulubione przyprawy (czosnek w proszku, słodka papryka, chili, pieprz cytrynowy), zioła (szałwia, majeranek, natka pietruszki). Ryba doskonale łączy się także z boczkiem – ten nieoczywisty dodatek sprawi, że ta potrawa zachwyci niejedno podniebienie.

Z jakiej ryby najlepiej zrobić kotlety rybne? Najlepiej sprawdzi się polędwica lub filet, pozbawiony skóry. Dobrze smakować będzie zarówno dorsz, jak i łosoś, jednak możemy wybrać również inny, ulubiony gatunek. Należy jednak pamiętać, by ryba pochodziła ze sprawdzonego źródła. Dobrym wyborem będzie oczywiście ryba świeża, dzięki czemu kotlety będą bardziej wilgotne w środku. Jeśli mamy mrożoną, warto ją rozmrozić dzień wcześniej w lodówce, a przed przyrządzeniem potrawy odcisnąć z niej nadmiar wody.

Kotlety rybne z boczkiem – przepis

Składniki:

  • Filet z dorsza 2 kg
  • Boczek wieprzowy 0,5 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 80 g
  • Pszenna bułka 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 2 szt.
  • Sól 1 szczypta
  • Pieprz 1 szczypta
  • Majeranek 3 lyżki
  • Chili 1 szczypta
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Olej rzepakowy 60 ml
  • Mleko 200 ml
  • Woda 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Pszenną bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy 200 ml mleka. Czosnek i cebulę obieramy z łupin. Cebulę kroimy na drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki dobrze płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.
  2. Na mniejszej patelni rozgrzewamy 15 ml oleju rzepakowego (dobrze zastąpi go też oliwa z oliwek). Gdy będzie gorący, ustawiamy pod patelnią średnią moc palnika i wrzucamy cebulkę, doprawiając ją szczyptą soli. Smażymy przez ok. 6-7 minut, cały czas mieszając, aż będzie szklista. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
  3. Filety z ryby (najlepszy będzie np. dorsz, bez skóry) razem z boczkiem mielimy w maszynce o średnich oczkach i umieszczamy w czystej i suchej misce. Jeśli nie mamy maszynki, możemy również rozdrobnić wszystko nożem.
  4. Do mieszanki z mięsa i ryby dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz 35 g bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulkę, majeranek, chili, pieprz i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, aż powstanie kleista masa.
  5. Do głębszego talerza wsypujemy resztę tartej bułki.
  6. Z powstałej mieszanki formujemy małe, okrągłe kotleciki (najlepiej zrobić to mokrymi dłońmi – to ułatwi nam odklejanie placków od rąk) i obtaczamy je w bułce.
  7. Na większą patelnię wlewamy pozostały olej rzepakowy i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, układamy kotlety rybne z boczkiem i smażymy, aż będą rumiane (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Następnie przekładamy je do szerszego rondla, zalewamy 100 ml gorącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut pod przykryciem.
  8. Gotowe kotlety rybne z boczkiem podajemy np. z dodatkiem puree ziemniaczanego z kalarepą i ulubioną surówką.

Z czym podawać kotlety z ryby

Kotlety rybne z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy podać je w klasyczny sposób, z tłuczonymi ziemniakami i sałatą. Jeżeli jednak lubicie eksperymentować w kuchni, zamiast ziemniaków warto podać:

  • puree z batatów,
  • puree z dyni,
  • ziemniaki hasselback.

Do tej potrawy doskonale pasują również pieczone albo grillowane warzywa, a także sosy, np. koperkowy lub tatarski. Te chrupiące kotleciki idealnie skomponują się też z lekkimi surówkami ze świeżych i chrupiących warzyw, np. z kiszonej kapusty, kapusty włoskiej czy coleslaw.

Nasze kotlety rybne mogą być także doskonałą bazą dla rybnego burgera zamkniętego w bułce z sezamem, z dodatkiem mięsistego pomidora, świeżej sałaty i czerwonej cebuli.