Każda gospodyni domowa ma swój unikalny przepis na makowca. Zawijany, ten na bazie ciasta ucieranego lub japoński. Wszystkie łączy masa makowa, która jest królową tego ciasta. Według Magdy Gessler nie może obyć się bez składnika, który nadaje jej lekkości i puszystości. Sprawdźcie, a z pewnością zagości w waszych przepisach na stałe. Podpowiadamy, co należy zrobić.

Co dodać do makowca, aby był jeszcze lepszy?

Masa na makowiec musi mieć bogactwo smaku i aromatu. Na to składają się mielone orzechy włoskie, laskowe, dobrej jakości mak, miód pszczeli oraz suszone owoce. Jednym z istotniejszych składników, który zlepia i napowietrza całą mieszankę jest kogel-mogel, który jest dodawany przez znaną restauratorkę. Dzięki niemu ma bogatszą konsystencję i pozwala na lepsze rozsmarowanie na płatach ciasta drożdżowego.

Używacie białek do masy makowej? To dobry patent, który także pozwala napowietrzyć masę. Kogel-mogel jest znacznie gęstszy, dlatego to silniejsze spoiwo dla maku. Wypróbujcie oba patenty i zdecydujcie, co wygrywa. Naszym faworytem są puszyste żółtka, które też nadają kremowy smak. Upewnijcie się, że przygotowujecie je w misce nad parą, aby móc jednocześnie sparzyć jajka i uzyskać lepszy efekt.

Co psuje smak makowca?

Kilka razy zdarzyło się wam, że makowiec wyszedł gorzki i niesmaczny? Niestety może być kilka czynników, których za tym stoi. Sprawdźcie już teraz, aby nie przydarzyło wam się to tym razem:

  • zmielona skórka pomarańczowa (ze sklepu) - nie mielcie jej razem z resztą składników, wystarczy dodać już do gotowej masy, aby olejki eteryczne z pomarańczy nie uwydatniły swojego gorzkiego posmaku,
  • niskiej jakości mak - zwracajcie uwagę na ziarenka maku oraz pochodzenie,
  • zjełczałe orzechy - mają nieciekawy zapach i psują smak masy makowej,
  • pestki owoców suszonych - zdarza się, że drobinki z pestek pojawiają się w owocach takich jak morele czy śliwki - uważajcie nie tylko na zęby, ale także na gorzkawy smak, który może pozostać w całej masie,
  • olejek migdałowy - musi być świeży - zjełczały nie nadaje się do urozmaicenia masy. Dodajcie kilka kropel, gdyż jego nadmiar może przytłaczać smak innych dodatków.