Gdy temperatury na zewnątrz zaczynają spadać poniżej zera, stanowi to duży sprawdzian dla naszej odporności. Jeżeli nie chcecie trafić pod kołdrę z temperaturą i bólem gardła, koniecznie zadbajcie o wzmocnienie swojego organizmu w tym okresie. Pomocne będą stare, sprawdzone i domowe sposoby na podniesienie odporności - na przykład antygrypina.
Co to jest antygrypina?
Antygrypina to nazwa domowej mikstury na odporność. Jej głównym składnikiem są cytrusy - to mogą być pomarańcze, grejpfruty lub cytryna. W antygrypinie musi się też znaleźć miód, czosnek, a także imbir i kurkuma. Wszystkie te składniki znane są ze swoich wspaniałych właściwości - rozgrzewają i podnoszą odporność, a miód oraz czosnek wspomagają organizm w zwalczaniu infekcji.
Jak zrobić antygrypinę?
Do przygotowania antygrypiny przygotujcie sobie 2 cytrusy (cytryny, pomarańcze lub grejpfruty) oraz:
- 8-10 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżkę mielonego imbiru
- 1 łyżkę kurkumy
- 1 szklankę wody
Przygotowanie:
- Obierzcie cytrusy ze skóry. Wyjmijcie pestki, a następnie zmiksujcie owoce w blenderze. Możecie też wycisnąć jedynie sok z owoców, ale polecamy użyć ich w całości.
- Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Następnie do wysokiego naczynia przełóżcie owoce, dodajcie miód, czosnek, kurkumę, imbir oraz szklankę wody.
- Całość zblendujcie na gładką masę i przelejcie do słoika. Odstawcie do lodówki.
I gotowe! Tak przygotowaną antygrypinę należy spożywać dwa razy dziennie, po jednej łyżce rano i wieczorem. Ta naturalna mikstura pomoże wam wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko infekcji, a także zadziała jako wspomagacz, jeżeli jesteście już przeziębieni.