Wszyscy uwielbiają gołąbki, są pyszne i aromatyczne. Długie gotowanie kapusty jest jednak prawdziwym koszmarem. Samo danie jest dość proste w przygotowaniu, jednak czas, jaki trzeba poświęcić na to, by kapusta stała się miękka, może skutecznie zniechęcić miłośników tej potrawy do robienia gołąbków. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu długie stanie przy garach odejdzie do przeszłości.

Kapusta na gołąbki z mikrofali

Wcale nie trzeba gotować kapusty przez kilkadziesiąt minut, tracąc przy tym tak wiele czasu. Kapustę można zmiękczyć w inny, bardzo prosty i szybki sposób. Co więcej, nie wymaga on żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.

Polega on na włożeniu tego warzywa do mikrofali na około 10 minut (lub dłużej). Po upływie tego czasu liście same zaczną odchodzić od główki kapusty. Moc mikrofali powinna być ustawiona na najwyższy poziom.

Inne sposoby na zmiękczenie kapusty

Parzenie kapusty w mikrofali to nie jedyny sposób na jej zmiękczenie. Możecie też spróbować triku z podpieczeniem kapusty w piekarniku. Nastawcie go na 200 stopni Celsjusza, a następnie włóżcie do niego kapustę zawiniętą w papier do pieczenia (boki papieru powinny być związane). Kapusta musi się piec przez około 30 minut.

Kolejną metodą na to, żeby kapusta była miękka w mgnieniu oka, jest włożenie jej do zamrażalnika. Powinna tam przebywać przez 24 godziny. Gdy ją rozmrozicie – z łatwością oderwiecie liście od całej główki, ponieważ będą one bardzo elastyczne.