Owsianka to śniadaniowa królowa i jeden z najzdrowszych wyborów na rozpoczęcie dnia. Niektórzy jednak nie czują się po niej najlepiej, dlatego powstała pyszna i łagodniejsza dla żołądka alternatywa. Smakuje tak samo pysznie i genialnie działa na zdrowie i urodę, a mogą ją jeść nawet najbardziej wrażliwi.

Czym można zastąpić owsiankę?

Godnym zastępcą owsianki okazuje się siemienianka, czyli ziarenka siemienia lnianego na mleku. Taki posiłek to cała skarbnica witamin i minerałów w jednej miseczce. Znajdziemy w niej sporą dawkę błonnika, witaminy B1 oraz magnezu, potasu i sodu. Taki skład genialnie wpływa na cały organizm, gdyż wspiera pracę układu pokarmowego, a dodatkowo upiększa włosy, skórę i paznokcie.

Jak zrobić siemieniankę?

Bogactwo składników mineralnych nie jest jednak jedyną zaletą tego przepisu. Kolejny wielki atut to łatwość i szybkość przygotowania, gdyż w przeciwieństwie do owsianki, siemienianka nie wymaga gotowania. Niezwykle ważne jednak, aby przed zalaniem, zmielić siemię lniane, gdyż w przeciwnym razie, całe nasionka tylko przepłyną przez nasz organizm, nie uwalniając tego, co w nich najlepsze. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed jedzeniem, ponieważ bardzo szybko utlenią się z nich cenne kwasy tłuszczowe.

Prosty przepis na siemieniankę

Przygotowanie siemienianki jest banalnie proste i prawdziwie ekspresowe. Wystarczy zalać 2 łyżki świeżo mielonych nasion lnu 1 szklanką gorącego mleka i dokładnie wymieszać. Na tym właściwie kończy się nasza praca, gdyż taki duet musimy już tylko odstawić pod przykryciem na 15-20 minut.

Warto jednak modyfikować podstawowy przepis i urozmaicać go pod swoje potrzeby. Po pierwsze, zamiast mleka można użyć dowolnego napoju roślinnego lub nawet zwykłej wody, wszystko zależy już od naszych upodobań. Podobna dowolność dotyczy też dodatków do takiej „lnianej owsianki”, gdyż warto dodać do niej miód, cynamon, kakao, masło orzechowe czy odrobinę aromatu waniliowego.

Gotową siemieniankę podajemy solo lub z wszelkiego rodzaju owocami, zarówno świeżymi, mrożonymi, jak i suszonymi. Dobrze pasują tu także posiekane orzechy, wiórki kokosowe bądź pestki.