Okrągła forma do pieczenia zwana potocznie tortownicą jest obowiązkowym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Zrobicie w niej spód do tortu (jak sama nazwa wskazuje), a także sernik czy delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Wypieki z tortownicy zawsze wyglądają efektownie, choć zawsze pojawia się jeden problem - jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia? Mamy na to świetny trik, który pozwoli zaoszczędzić wam mnóstwo czasu.

Prosty trik na wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia

Genialnym, a jednocześnie banalnie prostym sposobem na wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia podzielił się tiktoker o pseudonimie @krisslovesfood. W krótkim filmiku mężczyzna pokazał, jak łatwo można to zrobić. Wideo bije rekordy popularności i nie ma się czemu dziwić. 
Na czym polega trik? Wystarczy wziąć papier do pieczenia i złożyć go dwa razy na pół, a następnie w kształt trójkąta. Później wystarczy go zwinąć do środka, by przypominał wafelek do lodów i obciąć u góry w odpowiednim, zgodnym z rozmiarem tortownicy miejscu. Tak powstanie kółko, które idealnie wpasuje się w spód waszej formy do pieczenia.
Istnieje jeszcze jeden, prosty sposób z wykorzystaniem nożyczek. Należy położyć papier na spodzie tortownicy, a następnie umieścić na nim obręcz i ją zacisnąć. Teraz pozostaje wyciąć nożyczkami wystający po bokach papier i gotowe. 

Co zamiast papieru do pieczenia?

Jeśli nie macie papieru pod ręką, należy zabezpieczyć formę do pieczenia tak, jak robiły to nasze mamy i babcie. Wysmarujcie po prostu tortownicę masłem, a następnie obsypcie bułką tartą lub kaszą manną. Dzięki temu ciasto nie przywrze do formy w trakcie pieczenia i się nie przypali.