Sezon grillowy już wystartował, więc wszyscy wyciągamy sprzęt w oczekiwaniu na majówkę. Zanim jednak wrzucimy mięso i warzywa na ruszt, najpierw musimy go dokładnie wyczyścić. W przeciwnym razie nawet najlepsze przysmaki nie będą apetyczne. Zobaczcie, jak sprytnie wypucować nawet najbrudniejszą kratkę bez długiego szorowania.

Jak wyczyścić przypalony grill?

Okazuje się, że do czyszczenia grilla fantastycznie sprawdza się zwykła cebula. Choć może to brzmieć dziwnie, to rzeczywiście działa i to lepiej niż niejeden drogi detergent. Wystarczy nadziać na widelec połówkę dużej cebuli i przetrzeć nią ruszt, a wszystkie zabrudzenia i resztki przypalonego tłuszczu znikną bez drapania i szorowania. Ten trik najlepiej działa na jeszcze ciepłym ruszcie, jednak należy uważać, aby nie był aż zbyt gorący, bo wtedy łatwo o poparzenie.

Jeśli po takim czyszczeniu kratka grilla wciąż ma resztki trudnych zabrudzeń, których nie da się usunąć, to warto wzmocnić działanie cebuli octem lub sokiem z cytryny. Polanie zapyziałego rusztu takim kwaśnym płynem sprawi, że cebulowa gąbka poradzi sobie jeszcze lepiej. 

Jak nabłyszczać ruszt, aby wyglądał jak nowy?

Okazuje się jednak, że cebula sprawdzi się nie tylko do mechanicznego czyszczenia grilla, ale także do jego późniejszego nabłyszczenia. Zrobimy z niej genialną miksturę do wszystkich metalowych powierzchni, a więc po wyczyszczeniu kratki można będzie nią przetrzeć też zlew czy płytkę gazową. Wystarczy drobno posiekać cebulę, zalać ją niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na 25 minut. Tak przygotowaną mieszanką przecieramy metal, a następnie go płuczemy, aby pozbyć się ewentualnych resztek cebulowego zapachu.

Jak dbać o grilla, żeby posłużył nam jak najdłużej?

Kiedy już dokładnie wyszorujemy rusz, warto dbać o niego po każdym użyciu, aby zapobiec narastaniu grubej warstwy trudnego brudu. Po skończonym grillowaniu należy więc wystudzić kratkę, przetrzeć ją do czysta, a następnie wysuszyć i pokryć cienką warstwą oleju, który stworzy zabezpieczającą powłokę przeciw przywieraniu.