Święta już za pasem. Ten szczególny czas nie może się obejść bez pachnących korzennymi przyprawami pierniczków. Częsty problem, z jakim można się spotkać przy przyrządzaniu tych pyszności jest taki, że łatwo można je przypalić w piekarniku. Kolejny, to zbyt suche i twarde pierniczki po upieczeniu. Ale na szczęście łatwo można tego uniknąć - sprawdźcie, jak.
Jak długo piec pierniki?
Zasada jest prosta - ciasto na pierniki rozwałkowuje się na grubość około pół centymetra, dlatego ciasteczkom o takiej grubości spokojnie wystarczy 8 minut pieczenia w 180 stopniach. Możecie wydłużyć ten czas maksymalnie do 10 minut, ale go nie przekraczajcie - wówczas ciasteczka mogą się przypalić.
Co zrobić, by pierniki były miękkie?
Jeśli marzycie o pulchnych i miękkich pierniczkach, a te nigdy nie chcą wam takie wyjść, nie załamujcie się. Do osiągnięcia takiego efektu najczęściej nie jest konieczna odpowiednia technika, a składniki - wystarczy, że do ciasta na pierniczki dodacie świeże drożdże oraz sodę. Dzięki temu ciastka wyjdą pulchniutkie i miękkie. Sprawdźcie sami, jak je zrobić.
Przepis na miękkie pierniczki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Rozkruszcie drożdże, zalejcie ciepłym mlekiem i rozpuśćcie. Odłóżcie na 10 minut.
- W tym czasie wsypcie do mąki cukier puder, wymieszajcie i przesiejcie przez sito. Dodajcie cynamon, przyprawę do piernika oraz sodę.
- W miseczce wymieszajcie rozpuszczone masło z miodem. Dodajcie do mąki.
- Wlejcie zaczyn drożdżowy, jajko i wyróbcie ciasto, aż składniki się połączą.
- Podsypcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto i rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub foremek wytnijcie pierniczki. Następnie rozłóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 8, maksymalnie 10 minut.
I gotowe! Tak przygotowane pierniczki możecie zajadać od razu, choć polecamy, po ostudzeniu, udekorować je lukrem i kolorową posypką.