Święta już za pasem. Ten szczególny czas nie może się obejść bez pachnących korzennymi przyprawami pierniczków. Częsty problem, z jakim można się spotkać przy przyrządzaniu tych pyszności jest taki, że łatwo można je przypalić w piekarniku. Kolejny, to zbyt suche i twarde pierniczki po upieczeniu. Ale na szczęście łatwo można tego uniknąć - sprawdźcie, jak. 

Jak długo piec pierniki?

Zasada jest prosta - ciasto na pierniki rozwałkowuje się na grubość około pół centymetra, dlatego ciasteczkom o takiej grubości spokojnie wystarczy 8 minut pieczenia w 180 stopniach. Możecie wydłużyć ten czas maksymalnie do 10 minut, ale go nie przekraczajcie - wówczas ciasteczka mogą się przypalić. 

Co zrobić, by pierniki były miękkie?

Jeśli marzycie o pulchnych i miękkich pierniczkach, a te nigdy nie chcą wam takie wyjść, nie załamujcie się. Do osiągnięcia takiego efektu najczęściej nie jest konieczna odpowiednia technika, a składniki - wystarczy, że do ciasta na pierniczki dodacie świeże drożdże oraz sodę. Dzięki temu ciastka wyjdą pulchniutkie i miękkie. Sprawdźcie sami, jak je zrobić. 

Przepis na miękkie pierniczki

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Rozkruszcie drożdże, zalejcie ciepłym mlekiem i rozpuśćcie. Odłóżcie na 10 minut.
  2. W tym czasie wsypcie do mąki cukier puder, wymieszajcie i przesiejcie przez sito. Dodajcie cynamon, przyprawę do piernika oraz sodę.
  3. W miseczce wymieszajcie rozpuszczone masło z miodem. Dodajcie do mąki.
  4. Wlejcie zaczyn drożdżowy, jajko i wyróbcie ciasto, aż składniki się połączą.
  5. Podsypcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto i rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub foremek wytnijcie pierniczki. Następnie rozłóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 8, maksymalnie 10 minut.

I gotowe! Tak przygotowane pierniczki możecie zajadać od razu, choć polecamy, po ostudzeniu, udekorować je lukrem i kolorową posypką.