Finger foods - czym dokładnie są?

Finger foods to rodzaj przystawek, do których nie potrzebne są sztućce ani talerze. Zjedzenie ich powinno zamknąć się w maksymalnie dwóch gryzach. Jedzone są rękami lub ich składniki nabite są na wykałaczki. Mogą być podawane na ciepło lub zimno, ale ich najczęstszą wersją jest zimny bufet. Są łatwe i szybkie do wykonania, najczęściej są to przekąski lekkie, idealne do podania na casualowych wydarzeniach, typu spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór na tarasie z najbliższymi. Coraz częściej jednak finder foods przygotowuje się w wykwintniejszej i bardziej eleganckiej wersji i podaje się na bankietach czy galach. 

Finger foods - 5 sprawdzonych przepisów

Mini “kanapki” z wędzonym łososiem

Potrzebujesz:

  • opakowanie krakersów,
  • opakowanie wędzonego łososia (150 gramów),
  • koperek,
  • biały serek do smarowania.

Sposób wykonania:

  1. Krakersy posmaruj cienką warstwą białego serka naturalnego, możesz też kupić serek o innym smaku.
  2. Na tak przygotowanych “kanapkach” ułóż kawałki łososia.
  3. Całość posyp umytym i osuszonym, drobno posiekanym koperkiem. Jeżeli nie masz dostępu do świeżego zioła, możesz wybrać wersję suszoną, którą kupisz w każdym sklepie. 

Cukiniowe ślimaczki z mozarellą i suszonym pomidorem

Potrzebujesz:


  • 2 cukinie, 
  • opakowanie mozarelli,
  • suszone pomidory (mogą być te w zalewie ze słoiczka).

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Najłatwiej zrobisz to obieraczką do warzyw lub na tarcę.
  2. Wrzuć plasterki cukinii na patelnię i smaż 2 minuty (posól i popieprz do smaku). Dzięki temu cukinia zmięknie i nie będzie łamać się przy zwijaniu. Nie przeciągnij zbyt czasu - wtedy cukinia będzie zbyt elastyczna. 
  3. Na brzegu ostudzonego plastra cukinii układaj pasek mozarelli i pomidorka koktajlowego. Całość zawiń tak, by powstał rulonik a’la ślimaczek. 
  4. Tak przygotowaną cukinię zepnij wykałaczką. 

Smażone kulki mozarelli

Potrzebujesz:

  • opakowanie mozarelli w kulkach,
  • jajko,
  • bułkę tartą do panierki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Kulki mozarelli odcedź dokładnie z zalewy. 
  2. Roztrzep jajko w miseczce, a na talerzyku zmieszaj bułkę tartą z ulubionymi przyprawami - możesz dodać curry, przyprawę Harissa, a nawet wędzoną paprykę. 
  3. Obtocz kulki mozarelli: najpierw w jajku, potem w tartej bułce. Możesz to zrobić dwukrotnie, wtedy panierka będzie grubsza.
  4. Zapanierowane kulki wsadź na minimum godzinę do lodówki.
  5. Schłodzone kuleczki smaż w głębokim oleju (możesz wykorzystać do tego frytkownicę. Wyciągnij je z tłuszczu, gdy zaczną przybierać złoty kolor. Koniecznie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. 

Zobacz też:
Przepis na kruche ciasteczka z trzech składników ->>
Chipsy warzywne - przetestuj te zdrowe zamienniki (+ przepisy) ->>

Ogórkowy kieliszek z serem ricotta

Potrzebujesz:

  • 4 zielone ogórki,
  • opakowanie sera ricotta,
  • koperek lub bazylię (w zależności od upodobania),
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i osusz. Jeżeli wolisz, możesz je obrać, jednak zalecamy pozostawienie skórki. 
  2. Pokrój ogórki na plastry grubości 5-7 cm. 
  3. Nożykiem lub małą łyżeczką wydrąż środki z kawałków ogórków. Pozostaw jednak “dno” w taki sposób, by ogórki stworzyły pojemniki a’la kieliszek na ser. 
  4. Do każdego ogórka nałóż sera ricotta, popieprz po wierzchu (możesz także posolić, jednak pamiętaj, że ogórki oddadzą wtedy więcej wody na talerzyk).
  5. Posyp całość umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem. Jeżeli wolisz, możesz wybrać świeżą bazylię i pokroić ją w paseczki. 

Koreczki z tortellini, marynowaną pieczarką i pomidorkiem koktajlowym

Potrzebujesz:

  • świeże tortellini (kupisz je w markecie, najlepiej z farszem pieczarkowym, jednak sprawdzi się też z wypełnieniem szpinakowym lub serowym),
  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • marynowane pieczarki (w słoiczku).

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj al dente tortellini (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Wystudź je.
  2. Pomidorki umyj i osusz, a pieczarki dokładnie odcedź z zalewy.
  3. Na małe wykałaczki nabijaj kolejno: tortellini, pomidorka i pieczarkę.