Finger foods - czym dokładnie są?
Finger foods to rodzaj przystawek, do których nie potrzebne są sztućce ani talerze. Zjedzenie ich powinno zamknąć się w maksymalnie dwóch gryzach. Jedzone są rękami lub ich składniki nabite są na wykałaczki. Mogą być podawane na ciepło lub zimno, ale ich najczęstszą wersją jest zimny bufet. Są łatwe i szybkie do wykonania, najczęściej są to przekąski lekkie, idealne do podania na casualowych wydarzeniach, typu spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór na tarasie z najbliższymi. Coraz częściej jednak finder foods przygotowuje się w wykwintniejszej i bardziej eleganckiej wersji i podaje się na bankietach czy galach.
Finger foods - 5 sprawdzonych przepisów
Mini “kanapki” z wędzonym łososiem
Potrzebujesz:
- opakowanie krakersów,
- opakowanie wędzonego łososia (150 gramów),
- koperek,
- biały serek do smarowania.
Sposób wykonania:
- Krakersy posmaruj cienką warstwą białego serka naturalnego, możesz też kupić serek o innym smaku.
- Na tak przygotowanych “kanapkach” ułóż kawałki łososia.
- Całość posyp umytym i osuszonym, drobno posiekanym koperkiem. Jeżeli nie masz dostępu do świeżego zioła, możesz wybrać wersję suszoną, którą kupisz w każdym sklepie.
Cukiniowe ślimaczki z mozarellą i suszonym pomidorem
Potrzebujesz:
- 2 cukinie,
- opakowanie mozarelli,
- suszone pomidory (mogą być te w zalewie ze słoiczka).
Sposób wykonania:
- Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Najłatwiej zrobisz to obieraczką do warzyw lub na tarcę.
- Wrzuć plasterki cukinii na patelnię i smaż 2 minuty (posól i popieprz do smaku). Dzięki temu cukinia zmięknie i nie będzie łamać się przy zwijaniu. Nie przeciągnij zbyt czasu - wtedy cukinia będzie zbyt elastyczna.
- Na brzegu ostudzonego plastra cukinii układaj pasek mozarelli i pomidorka koktajlowego. Całość zawiń tak, by powstał rulonik a’la ślimaczek.
- Tak przygotowaną cukinię zepnij wykałaczką.
Smażone kulki mozarelli
Potrzebujesz:
- opakowanie mozarelli w kulkach,
- jajko,
- bułkę tartą do panierki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób wykonania:
- Kulki mozarelli odcedź dokładnie z zalewy.
- Roztrzep jajko w miseczce, a na talerzyku zmieszaj bułkę tartą z ulubionymi przyprawami - możesz dodać curry, przyprawę Harissa, a nawet wędzoną paprykę.
- Obtocz kulki mozarelli: najpierw w jajku, potem w tartej bułce. Możesz to zrobić dwukrotnie, wtedy panierka będzie grubsza.
- Zapanierowane kulki wsadź na minimum godzinę do lodówki.
- Schłodzone kuleczki smaż w głębokim oleju (możesz wykorzystać do tego frytkownicę. Wyciągnij je z tłuszczu, gdy zaczną przybierać złoty kolor. Koniecznie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.
Zobacz też:
Przepis na kruche ciasteczka z trzech składników ->>
Chipsy warzywne - przetestuj te zdrowe zamienniki (+ przepisy) ->>
Ogórkowy kieliszek z serem ricotta
Potrzebujesz:
- 4 zielone ogórki,
- opakowanie sera ricotta,
- koperek lub bazylię (w zależności od upodobania),
- pieprz i sól do smaku.
Sposób wykonania:
- Ogórki umyj i osusz. Jeżeli wolisz, możesz je obrać, jednak zalecamy pozostawienie skórki.
- Pokrój ogórki na plastry grubości 5-7 cm.
- Nożykiem lub małą łyżeczką wydrąż środki z kawałków ogórków. Pozostaw jednak “dno” w taki sposób, by ogórki stworzyły pojemniki a’la kieliszek na ser.
- Do każdego ogórka nałóż sera ricotta, popieprz po wierzchu (możesz także posolić, jednak pamiętaj, że ogórki oddadzą wtedy więcej wody na talerzyk).
- Posyp całość umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem. Jeżeli wolisz, możesz wybrać świeżą bazylię i pokroić ją w paseczki.
Koreczki z tortellini, marynowaną pieczarką i pomidorkiem koktajlowym
Potrzebujesz:
- świeże tortellini (kupisz je w markecie, najlepiej z farszem pieczarkowym, jednak sprawdzi się też z wypełnieniem szpinakowym lub serowym),
- opakowanie pomidorków koktajlowych,
- marynowane pieczarki (w słoiczku).
Sposób wykonania:
- Ugotuj al dente tortellini (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Wystudź je.
- Pomidorki umyj i osusz, a pieczarki dokładnie odcedź z zalewy.
- Na małe wykałaczki nabijaj kolejno: tortellini, pomidorka i pieczarkę.