W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na surówki, których podstawowym składnikiem są wcześniej ukiszone lub zamarynowane warzywa. Dzięki temu surówkę robi się błyskawicznie, choć jej minusem może być konsystencja. Zbyt długo kiszone ogórki albo kapusta są miękkie i brakuje im chrupkości. Taką teksturę można osiągnąć tylko stosując świeże warzywa - najlepiej takie, które już same w sobie są bardzo chrupiące. Wypróbujcie poniższy przepis na surówkę, która składa się z samych świeżych warzyw i ziół, a do tego robi się ją w mgnieniu oka. 

Przepis na chrupiącą surówkę

Składniki:

  • pół główki kalafiora
  • pół dużej cebuli czerwonej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • garść natki pietruszki
  • garść koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa. Kalafiora zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach, a ogórki i rzodkiewkę na małych. Przekrójcie pomidorki na pół. 
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę lub piórka. Koperek i pietruszkę posiekajcie. 
  3. Wszystkie warzywa wraz z ziołami wsypcie do miski. Wlejcie 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie.
  4. Gotową surówkę odstawcie na co najmniej 15 minut przed podaniem. Najlepiej odczekać około 1-2 godzin - po tym czasie smakuje najlepiej. 

Jak dobrać surówkę do obiadu?

Powyższa surówka będzie doskonale pasować do wszelkiego rodzaju mięs oraz ryby. Nie każda jest jednak tak uniwersalna. Warto zapamiętać, jaka surówka pasuje do poszczególnych dań, dzięki czemu cały zestaw będzie smakował jeszcze lepiej. Na przykład potrawy smażone dobrze komponują się ze świeżą marchewką i sałatą. Z kolei do pieczonego mięsa lepiej pasują surówki „z charakterem”, takie jak np. coleslaw. Zaś do mięs gotowanych polecamy wam podać warzywa ugotowane na parze - będą o wiele lepiej pasować.