Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, łatwo o złapanie infekcji. Jeśli czujecie, że coś was “bierze” i nie czujecie się najlepiej, warto sięgnąć po stare sposoby prosto z babcinego zeszytu. Jednym z nich jest smaczna herbatka, której głównym składnikiem są orzechy włoskie - i to w całości! Wystarczy jeszcze kilka zdrowych dodatków, by zrobić zdrowy, rozgrzewający napój, idealny na jesień i zimę.
Właściwości łupin orzecha włoskiego
W przepisie na herbatkę wykorzystuje się nie tylko orzechy włoskie, ale też ich łupiny. Są one bowiem pełne składników odżywczych i witamin, które mają doskonały wpływ na nasz organizm. Znajdziecie w nich m.in. witaminę A, C i E, a także fosfor, jod, wapń, magnez, żelazo, potas, kwas foliowy i cynk oraz garbniki. Orzechy poleca się stosować przy wszelkich stanach zapalnych układu oddechowego oraz przy ogólnym osłabieniu. Pomagają na kaszel, a także inne dolegliwości. Takie, jak np. niestrawność, biegunka, nadciśnienie, a także nadmierna potliwość.
Przepis na orzechową herbatkę
Orzechy oraz ich łupiny sprawdzą się do przygotowania prostej i pysznej herbatki. W ten sposób wykorzystacie ich cudowne właściwości. Będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
- 10 orzechów włoskich w łupinach
- 3 łyżki miodu
- 1 średnia cebula
- kawałeczek korzenia imbiru
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
- Orzechy należy zmiażdżyć w całości, a cebulę (bez obierania) pokroić na kawałki.
- Włóżcie powyższe składniki do garnka wraz z imbirem i laską cynamonu. Zalejcie wodą tak, by wszystkie były przykryte.
- Zagotujcie, a następnie gotujcie całość pod przykryciem przez 15 minut.
- Następnie zdejmijcie garnek z gazu, ściągnijcie pokrywkę i odstawcie garnek na pół godziny do ostudzenia.
- Po tym czasie przelejcie herbatkę przez sito do czystego naczynia. Dodajcie 3 łyżki miodu i wymieszajcie.
I gotowe! Tak przygotowaną herbatkę warto pić codziennie - nawet 3 razy. Cudownie rozgrzewa, a także działa przeciwzapalnie.