Krokiety obowiązkowo pojawiają się w każdym polskim domu na Wigilię. Delikatne i zarazem chrupiące ciasto to przepyszne połączenie, którego nie da się podrobić. Farsz z reguły jest przygotowywany na bazie duszonej kiszonej kapusty wraz z suszonymi lub mrożonymi grzybami. Najlepiej, aby był gotowany przez co najmniej kilka dni, aby wyciągnąć z niego najlepszy aromat. Zdarza się, ze ciasto na krokiety jest niewystarczająco elastyczne, aby mogło pomieścić cały farsz. Podpowiadamy, co zrobić w takim przypadku. To bardzo proste.

Co zrobić, aby ciasto na krokiety było bardziej elastyczne?

Nie zawsze jest to kwestia jajka czy mąki. Ciasto na naleśniki czy krokiety bywa dość kapryśne. Często podmiana jednego składnika może zarówno zaburzyć idealną konsystencję, jak i ją polepszyć. Wystarczy, ze zamienicie olej na masło klarowane w takiej samej ilości. Smak i konsystencja będzie o niebo lepsza. Najlepiej ubić jajka delikatnie z masłem i stopniowo dodawać mąkę. W tym przypadku mleko możecie zastąpić wodą, gdy pojawi się masło klarowane.

Podczas smażenia ciasto na krokiety nie będzie tłuste. Tłuszcz idealnie komponuje się w naleśniki, pozostawiając przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nie jesteście w stanie znaleźć gotowego masła klarowanego w sklepie? Możecie zrobić je sami. Wystarczy przygotować masło o zawartości 83% tłuszczu mlecznego i umiejscowić je w rondelku. Zagotujcie na małym ogniu i zbierajcie szumowiny z białka. Gotujcie do tej pory, aż pozbędziecie się ich w całości. Na koniec przelejcie do słoika i przełóżcie do lodówki.

Jakiej mąki najlepiej używać, aby ciasto naleśnikowe było idealne?

Mąka mące nierówna, a zwłaszcza wtedy, gdy musicie wybrać ją do konkretnego dania. Do naleśników sprawdzi się pszenna w typie 400, 450 lub 500. Im mniejszy numer, tym ciasto będzie lżejsze i delikatniejsze. Gluten to podstawa udanych krokietów. Dzięki temu zmieścicie więcej farszu bez obawy, że wyleci bokami.

Jeżeli macie wśród domowników osoby nietolerujące glutenu, jedynie mieszanka mąk się tu sprawdzi. Wystarczy wziąć 60% mąki kukurydzianej, 20% gryczanej i 20% ryżowej. Dzięki takim proporcjom ciasto będzie odporne i elastyczne. To zapobiegnie rwaniu się i pozwoli na równomierne ich wypieczenie.