Klasyczny sernik zawsze się obroni. To bardzo smaczne, choć dość ciężkie ciasto. Mimo to, uwielbiają je praktycznie wszyscy. Serniki sprawdzają się na święta, imieniny, urodziny i inne podniosłe okazje, gdy spotykamy się z bliskimi i chcemy poczęstować ich czymś pysznym. Można to ciasto zrobić według najbardziej tradycyjnej receptury lub je lekko wzbogacić innymi składnikami, by było jeszcze lepsze. Mamy dla was propozycję sernika, który jest jeszcze bardziej delikatny i kremowy.

Jak zrobić masę serową z bananami?

Taka aksamitna konsystencja sernika to zasługa jednego owocu - bananów. Dojrzałe banany po zmiksowaniu są niesamowicie delikatne, a dodane do masy serowej sprawią, że będzie przyjemnie kremowa. Co ważne, do osiągnięcia takiego efektu konieczne jest użycie mocno dojrzałych bananów. Gdy są twarde, sernik bananowy po prostu nie wyjdzie. Skorzystajcie z poniższego przepisu na masę z dodatkiem tych owoców i bierzcie się za pieczenie. 

Składniki:

 

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 bananów
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 15 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

 

  1. Obierzcie banany ze skórki i zblendujcie na gładką masę. Dodajcie sok z cytryny i jeszcze raz wymieszajcie.
  2. Następnie, w osobnej misce zmiksujcie twaróg z cukrem, jajkami i budyniem. Połączcie z bananowym puree i miksujcie dalej, aż masa będzie gładka i jednolita. 
  3. Tak przygotowaną masę serową wylejcie do tortownicy na spód np. z herbatników albo bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut. 
  4. Po upieczeniu, gdy sernik wystygnie, wstawcie go do lodówki. Gdy będzie już zimny, możecie go z wierzchu udekorować pokrojonymi plastrami bananów i zalać galaretką.