Bez piernika trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowe świętowanie. To aromatyczne ciasto jednoznacznie kojarzy się z okresem zimowym, choć nie wszyscy za nim przepadają za względu na to, że czasami wychodzi dość twarde i suche. Na szczęście da się tego uniknąć - sami zobaczcie, w jaki sposób.
Co dodać do piernika, by nie wyszedł suchy?
Jeśli wasz piernik jest dość suchy, warto dodać do niego marchew. W ten sposób ciasto zyska charakteru i niepowtarzalnego smaku, a do tego będzie przyjemnie wilgotne. Pamiętajcie o tym, by startą marchewkę, przed dodaniem do ciasta, porządnie odcisnąć z soku. Jeżeli znajdzie się go w cieście za dużo, wówczas może wam wyjść zakalec.
Zachęcamy was do wypróbowania prostego przepisu na piernik marchewkowy - z tymi proporcjami zawsze się udaje.
Przepis na piernik marchewkowy
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki siekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Keksówkę (8x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.