Bez piernika trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowe świętowanie. To aromatyczne ciasto jednoznacznie kojarzy się z okresem zimowym, choć nie wszyscy za nim przepadają za względu na to, że czasami wychodzi dość twarde i suche. Na szczęście da się tego uniknąć - sami zobaczcie, w jaki sposób. 

Co dodać do piernika, by nie wyszedł suchy?

Jeśli wasz piernik jest dość suchy, warto dodać do niego marchew. W ten sposób ciasto zyska charakteru i niepowtarzalnego smaku, a do tego będzie przyjemnie wilgotne. Pamiętajcie o tym, by startą marchewkę, przed dodaniem do ciasta, porządnie odcisnąć z soku. Jeżeli znajdzie się go w cieście za dużo, wówczas może wam wyjść zakalec. 

Zachęcamy was do wypróbowania prostego przepisu na piernik marchewkowy - z tymi proporcjami zawsze się udaje. 

Przepis na piernik marchewkowy

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki siekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.

Keksówkę (8x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i odczekać kilka minut. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Polać ciasto.