Owsianka ma wielu swoich zwolenników. Nie ma się czemu dziwić - w końcu to smaczna potrawa, którą przyrządza się niezwykle szybko. W kilka minut można wyczarować pyszne i sycące śniadanie na ciepło. Przyrządza się je na wiele sposobów i tak naprawdę do owsianki można dodać wszystko, co wam smakuje, by była jeszcze lepsza. Poznajcie dodatek, który sprawi, że owsianka jeszcze nabierze smaku. 

Co dodać do owsianki, by była jeszcze smaczniejsza?

Według najbardziej podstawowych przepisów, owsiankę robi się z płatków owsianych, które należy zalać mlekiem i ugotować. Warto jednak dodać do niej coś więcej, na przykład orzechy, rodzynki czy świeże owoce
Ci, którzy mają słabość do słodkich śniadań, z pewnością pokochają owsiankę z… czekoladą. Sprawdźcie poniżej, jak łatwo można ją zrobić. 

Jak zrobić pyszną owsiankę?

Czekoladową owsiankę zrobicie w parę chwil z zaledwie kilku składników. Potrzebujecie ¾ szklanki płatków owsianych i 2 szklanek mleka. Wsypcie do rondelka płatki, zalejcie mlekiem, a następnie dodajcie 2 łyżki miodu oraz 1 łyżkę kakao. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu, aż płatki zmiękną.
Teraz przełóżcie owsiankę do miseczki. Z wierzchu wyłóżcie świeże owoce, na przykład maliny albo plasterki banana, a na środku połóżcie jedną dużą kostkę gorzkiej czekolady i wciśnijcie ją do środka. Już po chwili czekolada zacznie się rozpuszczać, więc wystarczy delikatnie zamieszać owsiankę i gotowe. Zamiast zwykłej gorzkiej czekolady możecie też użyć takiej wzbogaconej kawałkami skórki pomarańczy albo chili