1. Magdalena Siuba – Strzelińska, dietetyk

Olej rzepakowy rafinowany czy tłoczony na zimno? Obydwa są niemal tak samo wartościowe. Stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i -3, czyli tych korzystnie wpływających na organizm człowieka, w optymalnej, pod względem żywieniowych potrzeb człowieka, proporcji, tj. 2:1. Warto przy tym dodać, że kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 mają 10 razy więcej niż oliwa z oliwek.

 

  1. Hanna Stolińska – Fiedorowicz, dietetyk

Olej rzepakowy to najbardziej dostępny, uniwersalny i zdrowy tłuszcz roślinny. Nadaje się zarówno do stosowania na zimno jak i na ciepło - do smażenia, pieczenia i gotowania. Jeżeli ktoś obawia się żywności GMO to warto podkreślić, że w Europie olej rzepakowy produkowany jest tylko z roślin niemodyfikowanych.