Każdy, kto stara się jeść zdrowo i dba o zawartość swojego talerza, wie, jak cenny jest czosnek. Okazuje się jednak, że warto go łączyć z innym składnikiem, a wtedy staje się prawdziwą bombą witaminową. Taki towarzysz sprawia, że czosnek jeszcze lepiej działa na organizm, a przy okazji znacznie przyjemniej smakuje. Koniecznie poznajcie ten duet i zaproście go do kuchni.
Z czym łączyć czosnek?
Czosnek jest bardzo zdrowy, jednak niektórzy źle się po nim czują lub po prostu nie mogą znieść jego zapachu. Jak więc skorzystać z jego mocy bez uporczywego smrodu i ciężkości na żołądku? Jest na to prosty sposób. Otóż wystarczy połączyć go z miodem, a wtedy stanie się mniej intensywny i łatwiejszy do strawienia. Z kolei czosnek jeszcze bardziej wzmacnia dobroczynne właściwości miodu, dzięki czemu silniej działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Taki miks pozwoli więc wydobyć maksymalnie dużo dobrego z obu produktów i dostarczy organizmowi podwójnej dawki cennych składników odżywczych.
Na co jest dobry czosnek z miodem?
Ten duet to prawdziwa mieszanka zdrowia, urody i młodości, którą warto włączyć do codziennej diety. Lista korzyści zachwyci każdego:
- odżywia skórę i dodaje jej blasku,
- wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje,
- reguluje poziom cholesterolu,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- poprawia krążenie,
- przyspiesza metabolizm,
- poprawia nastrój.
Jak jeść czosnek z miodem?
Aby poczuć wszystkie powyższe korzyści, wystarczy obrać 10 ząbków czosnku, drobno je posiekać i zalać szklanką miodu. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie możemy zacząć stosować miksturę. Najlepiej pić 1 łyżkę dziennie na czczo przez około tydzień. Potem robimy dwutygodniową przerwę i możemy zacząć kolejną kurację.
Miód z czosnkiem - przeciwwskazania
Trzeba jednak pamiętać, że mimo wszystkich dobroczynnych wartości czosnek z miodem nie służy każdemu. Nie powinno go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.