Macie ochotę na puszystą, mięciutką drożdżówkę? Spróbujcie zrobić ją z ciasta powietrznego, a już nigdy nie upieczecie innej. Ten typ wypieku smakuje znacznie lepiej, a różni się tylko 1 składnikiem. Ten produkt kosztuje grosze i większość z was ma go w swoich domach.

Czym jest ciasto powietrzne?

Domowe ciasto drożdżowe to coś, co kochają wszyscy. To idealne powinno być puszyste i pięknie wyrośnięte, a jednocześnie delikatne jak chmurka. Niestety, często, pomimo dokładnego trzymania się przepisu, nie każdemu udaje się osiągnąć taki efekt. Lepiej więc postawić na ciasto powietrzne, czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Ten typ wypieku charakteryzuje się fantastyczną objętością, jednak wymaga trochę pracy i cierpliwości, gdyż należy je porządnie wyrabiać i dwukrotnie odstawić do wyrośnięcia. Zobaczcie, jak zrobić ciasto powietrzne.

Ciasto powietrzne - przepis

Ciasto powietrzne robi się bardzo podobnie do zwykłego ciasta drożdżowego. Wystarczy więc przygotować zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej mąki, a w czasie, gdy będzie on rósł, przesiać mąkę. Gdy rozczyn zacznie już pracować, łączymy go z jajkami, olejem, proszkiem do pieczenia i solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie dodajemy mąkę oraz ocet i wszystko zagniatamy ręcznie przez 10-15 minut, dzięki czemu ciasto będzie idealnie sprężyste i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Po tym czasie ponownie je zagniatamy, lekko rozwałkowując, a następnie składając kilkakrotnie na pół. Po tej czynności jeszcze raz odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia, ale tym razem już tylko na 15-20 minut. Tak przygotowane ciasto powietrzne jest już gotowe i można je formować we wszystkie pożądane kształty. Świetnie smakuje upieczone w keksówce lub dużej blaszce, ale równie dobrze wychodzą zrobione z niego bułeczki, rogaliki czy bajgle.