Słyszeliście już o cieście na wodzie gazowanej? To bardzo prosty wypiek, który zachwyci każdego gościa. Jest mięciutkie, puszyste i tak łatwe, że praktycznie robi się je z zamkniętymi oczami. Kluczowe jest tutaj użycie wody gazowanej - sprawdźcie poniżej, jak zrobić to ciasto.
Po co dodawać wodę gazowaną do ciasta?
Do masy na to ciasto dodaje się szklankę wody gazowanej, a jeszcze lepiej - lemoniady (również gazowanej). Musujące bąbelki fantastycznie napowietrzą masę i sprawią, że ciasto wyjdzie miękkie i puszyste jak obłoczek i to bez potrzeby ubijania białek na sztywno. To banalnie prosty i szybki przepis, który udaje się każdemu. Przygotujcie więc sobie wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za pieczenie.
Przepis na ciasto na wodzie gazowanej
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej lub lemoniady gazowanej
- 5 jajek średniej wielkości
- ¾ szklanki cukru
- pół kostki masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozpuśćcie masło w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstawcie do ostudzenia. Wbijcie całe jajka do miski (powinny być w temperaturze pokojowej) i utrzyjcie je z cukrem. Pod koniec dodajcie aromat waniliowy. Gdy masło już ostygnie, wlejcie je do masy jajecznej i miksujcie przez chwilę.
2. Następnie wlejcie lemoniadę albo wodę gazowaną i wymieszajcie. Wsypcie jeszcze mąkę, proszek do pieczenia i wymieszajcie jedynie do połączenia składników. Jeśli używacie miksera, zmniejszcie jego moc do najniższych obrotów.
3. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy typu keksówka, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (tryb góra-dół) i pieczcie przez około godzinę, do suchego patyczka.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego doglądajcie ciasta przez szybkę i w razie potrzeby pieczcie je trochę krócej lub dłużej. Gdy już będzie gotowe, wyjmijcie ciasto z piekarnika i gdy nieco ostygnie, wyciągnijcie je z foremki na kratkę. Możecie posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Smacznego!