Nektarynka to owoc pestkowy, będący jedną z odmian brzoskwini zwyczajnej (Prunus persica var. nucipersica), charakteryzujący się gładką, cienką skórką pozbawioną meszku. Owoce te występują naturalnie w cieplejszych rejonach świata i są cenione w kuchni ze względu na wyważony profil smakowy – słodko-kwaśny – oraz soczystą konsystencję miąższu. Znane są także pod nazwami takimi jak „brzoskwinia naga” lub „brzoskwinia bezwłosowa”. W kuchni wykorzystywane są zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – w postaci kompotów, konfitur czy wypieków.
Nektarynki wyewoluowały jako naturalna mutacja brzoskwini zwyczajnej i były znane już w starożytnych Chinach, gdzie uprawiano różne odmiany brzoskwiń od ponad dwóch tysięcy lat. Wzmianki o bezwłosowych brzoskwiniach pojawiały się w chińskiej literaturze i ogrodnictwie. W Europie nektarynka została szerzej rozpoznana dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Obecnie uprawiane są głównie w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Turcji i Grecji.
Nektarynki są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i zachodnioeuropejskiej jako składnik letnich sałatek, deserów owocowych, tart czy clafoutis. Świetnie komponują się z orzechami, serem pleśniowym, mięsem drobiowym i rybami w daniach wytrawnych. Można z nich również przygotować konfitury, dżemy, musy owocowe, chutneye oraz soki i kompoty. W kuchni azjatyckiej i amerykańskiej często wykorzystywane są w pikantno-owocowych sosach, grillowane jako dodatek do mięs lub pieczone z przyprawami w stylu fusion.
Dojrzałe nektarynki należy przechowywać w lodówce, w szufladzie na owoce, gdzie zachowają świeżość przez 4–6 dni. Niedojrzałe owoce można pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, aby dojrzały. W celu dłuższego przechowywania warto je pokroić i zamrozić – najlepiej po uprzednim zblanszowaniu i usunięciu pestki; takie nektarynki można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy. Suszone wersje najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnym pojemniku. W przypadku nektarynek w syropie lub soku z puszki, po otwarciu należy przechowywać je w lodówce w innym, niemetalowym pojemniku i spożyć w ciągu 2–3 dni.