Nektarynki

Opis ogólny

Nektarynka to owoc pestkowy, będący jedną z odmian brzoskwini zwyczajnej (Prunus persica var. nucipersica), charakteryzujący się gładką, cienką skórką pozbawioną meszku. Owoce te występują naturalnie w cieplejszych rejonach świata i są cenione w kuchni ze względu na wyważony profil smakowy – słodko-kwaśny – oraz soczystą konsystencję miąższu. Znane są także pod nazwami takimi jak „brzoskwinia naga” lub „brzoskwinia bezwłosowa”. W kuchni wykorzystywane są zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – w postaci kompotów, konfitur czy wypieków.

Nektarynki – składniki odżywcze

rodzaj: nektarynki surowe
porcja: 100 g
Wartości odżywcze:
  • Energia: 43 kcal
  • Białko: 0,71 g
  • Tłuszcz całkowity: 0,36 g
  • Tłuszcze nasycone: 0 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,4 g
  • Węglowodany (netto): 10,71 g
  • Cukry ogółem: 7,86 g
  • Witamina C (kwas askorbinowy): 6,4 mg
  • Witamina A: 286 IU
  • Sód: 0 mg
  • Wapń: 0 mg
  • Żelazo: 0,26 mg
  • Cholesterol: 0 mg

Nektarynki – historia i pochodzenie

Nektarynki wyewoluowały jako naturalna mutacja brzoskwini zwyczajnej i były znane już w starożytnych Chinach, gdzie uprawiano różne odmiany brzoskwiń od ponad dwóch tysięcy lat. Wzmianki o bezwłosowych brzoskwiniach pojawiały się w chińskiej literaturze i ogrodnictwie. W Europie nektarynka została szerzej rozpoznana dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Obecnie uprawiane są głównie w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Turcji i Grecji.

Nektarynki – odmiany

  • Fantasia – odmiana późna, duże owoce o czerwono-żółtej skórce i bardzo soczystym miąższu
  • Big Top – popularna odmiana średniowczesna, miąższ żółty, jędrny, bardzo słodki
  • Stark Red Gold – klasyczna odmiana kucharska i deserowa, o wyraźnie aromatycznym smaku
  • Snow Queen – odmiana o białym miąższu, delikatna w smaku, szczególnie ceniona do deserów
  • Arctic Jay – mieszańcowa odmiana o wyraźnej słodyczy, znana z wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spożycia

Rodzaje nektarynki

  • Świeże (surowe) – najczęściej spożywane na surowo lub używane do sałatek, deserów i dań wytrawnych
  • Mrożone – można wykorzystać później do koktajli, kompotów lub wypieków
  • Suszone – skoncentrowana słodycz; używane głównie do musli, ciast i batonów energetycznych
  • Z konserwy (w syropie lub soku) – popularne w cukiernictwie i daniach na zimno
  • Liofilizowane – stosowane w przekąskach, płatkach śniadaniowych i jako dekoracja

Nektarynki – zamienniki

  • Brzoskwinie – mają podobny profil smakowy i strukturę; można je stosować zamiennie w proporcji 1:1, zwłaszcza po obraniu ze skórki z meszkiem
  • Morele – nieco mniejsze i mniej soczyste, ale dobrze sprawdzają się w wypiekach i przetworach; należy kontrolować poziom wilgotności w przepisie
  • Śliwki – bardziej kwaskowate i mięsiste; sprawdzą się jako zamiennik w konfiturach i ciastach, mogą jednak zmienić smak dania
  • Mango – w sałatkach i chłodnikach egzotycznych może imitować słodycz nektarynek; należy jednak dostosować ilość do intensywnego aromatu mango

Co zrobić z nektarynki?

Nektarynki są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i zachodnioeuropejskiej jako składnik letnich sałatek, deserów owocowych, tart czy clafoutis. Świetnie komponują się z orzechami, serem pleśniowym, mięsem drobiowym i rybami w daniach wytrawnych. Można z nich również przygotować konfitury, dżemy, musy owocowe, chutneye oraz soki i kompoty. W kuchni azjatyckiej i amerykańskiej często wykorzystywane są w pikantno-owocowych sosach, grillowane jako dodatek do mięs lub pieczone z przyprawami w stylu fusion.

Jak przechowywać nektarynki?

Dojrzałe nektarynki należy przechowywać w lodówce, w szufladzie na owoce, gdzie zachowają świeżość przez 4–6 dni. Niedojrzałe owoce można pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, aby dojrzały. W celu dłuższego przechowywania warto je pokroić i zamrozić – najlepiej po uprzednim zblanszowaniu i usunięciu pestki; takie nektarynki można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy. Suszone wersje najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnym pojemniku. W przypadku nektarynek w syropie lub soku z puszki, po otwarciu należy przechowywać je w lodówce w innym, niemetalowym pojemniku i spożyć w ciągu 2–3 dni.

Polecane przepisy