W grudniowym numerze "Moje Gotowanie" znajdziecie garść inspiracji na zbliżające się Święta i nie tylko! Tym razem serwujemy najpyszniejsze przepisy na pierogi, pieczone mięsa, ryby, ale bierzemy pod lupę również wegańskie smaki i kuchnię azjatycką! Do tego garść słodyczy, czyli ciekawostki o mandarynkach oraz najlepsze pomysły na zimowe ciasta, i desery!
mat. redakcyjne
W dziale KUCHNIA DOMOWA:
Królowe sezonu Mandarynki – soczysta rozkosz
Pełne soku cytrusy o niezwykłym aromacie wspaniale smakują w ciastach i deserach oraz zaskakują w duecie z kurczakiem.
Na dwa kęsy – Sałatki do zadań specjalnych
Z gotowanych warzyw i nieco bardziej egzotyczne – z kumkwatem czy awokado. Te kompozycje będą najlepszym towarzyszem świątecznej biesiady.
Trzy razy pierogi – Grudniowa klasyka
Otulony ciastem farsz – jak za dawnych lat lub z nutą nowoczesności.
JESTEM WEGE – Seitan zamiast mięsa
Poznajemy zalety uniwersalnego produktu z mąki, idealnego na pieczeń lub do gulaszu.
Dania główne – Odświętne pieczyste
Aromatyczne i pełne smaku mięsiwa, które świetnie wypadną zarówno jako popisowe danie główne, jak i przekąska na zimno.
Do smaku – Pachnące lasem owoce jałowca
Korzenne jagody o ogromnej kulinarnej mocy!
Dania główne – Wielka rybna uczta
Zapraszamy na festiwal rybnych dań: karp gotowany, pieczony i smażony, a także wielce wyborne dorsz, łosoś oraz pstrąg.
Po prostu zrób to! Masala chai – herbata na zimę
Indyjski napar ze spienionym mlekiem rozgrzewa i ciało, i duszę.
Sama słodycz – Wyjątkowa Gwiazdka pełna delicji
Dwanaście przepisów na efektowne torty, rolady, bezy i serniki, dzięki którym świąteczny stół będzie wyglądał niezwykle okazale.
Codziennie w dobrej formie – Czy warto jeść ryby?
Poznajemy zalety oraz wady popularnych gatunków ryb, wskazujemy te najlepsze i podpowiadamy, jak je przyrządzić.
W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:
Robert Sowa – Różnorodność smaków
Porcja kulinarnych inspiracji, idealnych, by zaskoczyć gości podczas wielkiej bożonarodzeniowej uczty.
Cristina Catese Orzechy włoskie – moja miłość
Chrupiący rarytas w nieco innych, mniej tradycyjnych odsłonach: jako składnik sosu do pierożków, a także w wytrawnym drożdżowym warkoczu.
W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE:
Rozmowa z Grzegorzem Zawieruchą o rodzinnych świątecznych zwyczajach oraz na temat doskonałego jadłospisu na trzy dni wspólnego biesiadowania.
Świat na talerzu
HONGKONG Międzynarodowy restaurator
W tym niezwykle barwnym pod względem kulinarnym mieście posilimy się azjatyckimi przysmakami na ulicznych straganach, a w lokalach znajdziemy europejskie frykasy.