REKLAMA

Moje Gotowanie grudzień 2021

W grudniowym numerze "Moje Gotowanie" znajdziecie garść inspiracji na zbliżające się Święta i nie tylko! Tym razem serwujemy najpyszniejsze przepisy na pierogi, pieczone mięsa, ryby, ale bierzemy pod lupę również wegańskie smaki i kuchnię azjatycką! Do tego garść słodyczy, czyli ciekawostki o mandarynkach oraz najlepsze pomysły na zimowe ciasta, i desery!

W dziale KUCHNIA DOMOWA:

Królowe sezonu Mandarynki – soczysta rozkosz
Pełne soku cytrusy o niezwykłym aromacie wspaniale smakują w ciastach i deserach oraz zaskakują w duecie z kurczakiem.

Na dwa kęsy  Sałatki do zadań specjalnych
Z gotowanych warzyw i nieco bardziej egzotyczne – z kumkwatem czy awokado. Te kompozycje będą najlepszym towarzyszem świątecznej biesiady.

Trzy razy pierogi – Grudniowa klasyka
Otulony ciastem farsz – jak za dawnych lat lub z nutą nowoczesności.

JESTEM WEGE – Seitan zamiast mięsa
Poznajemy zalety uniwersalnego produktu z mąki, idealnego na pieczeń lub do gulaszu.

Dania główne – Odświętne pieczyste
Aromatyczne i pełne smaku mięsiwa, które świetnie wypadną zarówno jako popisowe danie główne, jak i przekąska na zimno.

Do smaku – Pachnące lasem owoce jałowca
Korzenne jagody o ogromnej kulinarnej mocy!

Dania główne – Wielka rybna uczta
Zapraszamy na festiwal rybnych dań: karp gotowany, pieczony i smażony, a także wielce wyborne dorsz, łosoś oraz pstrąg.

Po prostu zrób to! Masala chai – herbata na zimę
Indyjski napar ze spienionym mlekiem rozgrzewa i ciało, i duszę.

Sama słodycz – Wyjątkowa Gwiazdka pełna delicji
Dwanaście przepisów na efektowne torty, rolady, bezy i serniki, dzięki którym świąteczny stół będzie wyglądał niezwykle okazale.

Codziennie w dobrej formie – Czy warto jeść ryby?
Poznajemy zalety oraz wady popularnych gatunków ryb, wskazujemy te najlepsze i podpowiadamy, jak je przyrządzić.

W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:

Robert Sowa – Różnorodność smaków
Porcja kulinarnych inspiracji, idealnych, by zaskoczyć gości podczas wielkiej bożonarodzeniowej uczty.

Cristina Catese Orzechy włoskie – moja miłość
Chrupiący rarytas w nieco innych, mniej tradycyjnych odsłonach: jako składnik sosu do pierożków, a także w wytrawnym drożdżowym warkoczu.

W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE: 

Rozmowa z Grzegorzem Zawieruchą o rodzinnych świątecznych zwyczajach oraz na temat doskonałego jadłospisu na trzy dni wspólnego biesiadowania.

Świat na talerzu
HONGKONG Międzynarodowy restaurator

W tym niezwykle barwnym pod względem kulinarnym mieście posilimy się azjatyckimi przysmakami na ulicznych straganach, a w lokalach znajdziemy europejskie frykasy.

Przepisy z magazynu

Powiązane treści