Co wrzucić na ruszt, żeby było zdrowo i różnorodnie? Zapraszamy Was do kulinarnej przygody z serami kozimi  - możemy obiecać, że będzie naprawdę pysznie!

Kozi ser na ruszt!

To jak zmienia się smak kozich serów w wersji grillowanej będzie Waszym przełomowym odkryciem i zapoznaniem się z kozim nabiałem na nowo!
Naszymi grillowymi ulubieńcami są ser kozi twardy dojrzewający pieczony po pokrojeniu w grube plastry owinięte folią na tackach, a także ser sałatkowy Festkoz, któremu najbardziej podoba się na grillu, kiedy owinięcie go w całości folią.
A potem zaczyna się cała magia – podajcie sery z miodem lub konfiturą żurawinową, orzechami włoskimi i olejem koniecznie tłoczonym na zimno, takim jak olej dyniowy. Świetnie będą też smakowały z rukolą lub granatem. Nie zapomnijcie tylko o świeżo mielonym pieprzu. Świetnie podkręci wszystkie smaki.

Zielono mi!

Nie samym serem żyje człowiek – warto zadbać o dostarczenie sobie również warzyw, które w sezonie letnim są najpyszniejsze!
A jeśli warzywa to oczywiście SAŁATKI.
Mamy dla Was dwóch mocnych sałatkowych zawodników.

Sałatka ze szparagami i truskawkami:

Składniki:

  • 100g szpinaku
  • 10 truskawek
  • 1/4 granatu
  • 250g szparagów
  • 50g koziego sera sałatkowego Festkoz
  • garść prażonych pestek lub płatków migdałowych
  • ocet balsamiczny

 
Odrywamy twarde końce szparagów i je grillujemy. Do miski wrzucamy liście szpinaku, pokrojone truskawki, szparagi i pestki granatu. Dodajemy pokruszony ser kozi, pestki lub płatki migdałowe i całość polewamy octem balsamicznym.

Sałatka z grillowanymi plastrami bakłażana, serem sałatkowym Festkoz

Składniki:

  •  jeden większy bakłażan
  •  2 średnie pomidory
  •  pół kostki sera koziego sałatkowego Festkoz
  •  pół czerwonej cebuli
  •  spora garść natki pietruszki
  •  oliwa
  •  sok z ćwiartki cytryny
  •  sól, pieprz

Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry. Smarujemy oliwą z dwóch stron. Ostrożnie, bo bardzo ją chłoną. Wrzucamy na grilla do zrumienienia z obydwu stron. Przekładamy je na duży talerz. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Pół kostki pokruszonego sera koziego festkoz, pół drobno posiekanej czerwonej cebuli i sporą ilość zielonej pietruszki. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Jeśli potrzeba - solimy. Najlepiej podać z dobrym pieczywem

Dlaczego akurat warto grillować sery kozie?

Są bogate w białko, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy A oraz B. Dodatkowo zasilają nasz organizm mikroelementami takimi jak potas, wapń i magnez. Dzięki tak wielu wartościom odżywczym są dużo zdrowsze niż sery z mleka krowiego, a przede wszystkim zawierają mniej laktozy.  Oprócz tego, wzmacniają nasze kości, mięśnie i wspomagają pracę mózgu, a ich regularne stosowanie pozwala zapobiegać zawałom serca, chorobom układu serca, jak i obniżeniu cholesterolu w organizmie.

Nic tylko rozpalać grilla!

Życzymy Wam samych ciepłych wieczorów, aby była okazja, by wypróbować wszystkie kozie pyszności.
Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

*Merytoryka artykułu została opracowana na podstawie publikacji “Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach mleka koziego” Regina Gajewska, prof. dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski; Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku. 

Materiał powstał z udziałem marki Specjały Regionu.