W naszym kraju tego dżemu praktycznie się nie jada. A szkoda, ponieważ główny składnik, jaki jest potrzebny do jego przygotowania, jest dostępny przez cały rok i stosunkowo tani. Chodzi tutaj o marchew - dżem marchewkowy to przysmak w słonecznej Portugalii, gdzie zwłaszcza dzieci się nim zajadają. Biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce marchewek mamy pod dostatkiem, aż dziw bierze, że nikt jeszcze u nas nie spopularyzował dżemu z tych warzyw. Czy może owoców?
Czy marchewka jest owocem?
To pytanie może być absurdalne, ale nie ma się z czego śmiać - dyskusja na ten temat doprowadziła do zmian w prawie obowiązującym w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim, dżem może się składać jedynie z owoców. Na produkcję dżemów można uzyskać dotację, którą stracili Portugalczycy zajmujący się wytwarzaniem tego produktu z marchewek - wszak marchew nie jest owocem, tylko warzywem. W związku z tym Portugalia poprosiła Komisję Europejską o uznanie marchewek za owoce. Przychylono się do tej prośby i tak właśnie w Unii Europejskiej marchewka z warzywa zmieniła się w owoc. Niezależnie od tego, co sądzicie na ten temat, nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie taki dżem wykonać - wystarczy marchewka, cukier i trochę cytrusów.
Przepis na dżem marchewkowy
Składniki:
- 800 g marchewki
- 1 cytryna
- pół pomarańczy
- pół szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Obierzcie marchewkę, pokrójcie ją na mniejsze kawałki i ugotujcie do miękkości - wystarczy ok. pół godziny. W międzyczasie zetrzyjcie skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnijcie z niej oraz jednej całej cytryny sok.
2. Po ugotowaniu marchewki, odcedźcie ją, ostudźcie, a następnie zmiksujcie za pomocą blendera. Dodajcie cukier, wymieszajcie i podgrzejcie. Kiedy mus zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez niecałe 10 minut - do momentu, aż płyn zacznie odparowywać. Nie zapomnijcie o mieszaniu, ponieważ masa łatwo się przypala. Gdy mus się już zredukuje, dodajcie sok z owoców i skórkę z pomarańczy. Ponownie doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez parę minut.
3. Gorący dżem włóżcie do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręćcie. Postawcie je na blacie dnem do góry i zostawcie do ostygnięcia. Po ostudzeniu odłóżcie w chłodne i suche miejsce.
















