Już na kilka dni przed świętami przygotowujemy nie tylko najlepsze smakołyki, ale i wyciągamy najpiękniejszą zastawę oraz dekoracje. Niezależnie, czy spodziewamy się dużego grona gości, czy też szykujemy kameralne święta wśród domowników, staramy się jak najpiękniej podać wszystkie potrawy. Te porady pomogą Wam przygotować piękny stół!

Krok 1. Obrus i serwetki

Święta to specjalna okazja, która wymaga eleganckiej aranżacji, dlatego pierwszym elementem nakrycia stołu powinien być obrus. Klasyczna biel zawsze się broni, jednak nie jest to jedyny wariant. Obrus powinien korespondować z zastawą, serwetkami i ogólnym wystrojem całego wnętrza, dlatego sprawdzą się tu przeróżne kolory, wzory i faktury. Na wielkanocny stół idealnie pasują obrusy i bieżniki w kolorze zieleni, żółci, a także wszelkiego rodzaju pastelowe odcienie. 

Kolejnym niezbędnikiem na stole są serwetki. Możemy wybrać te jednorazowe – papierowe, jak i wielokrotnego użytku, wykonane z bawełny czy lnu. Są one funkcjonalne, ale przy tym także dekoracyjne, gdyż możemy z nich uformować przeróżne ozdoby. Wystarczy tylko kawałek wstążki oraz zwykłe jajko, aby w kilka sekund wyczarować urocze serwetkowe zajączki.

Krok 2. Zastawa i sztućce

Podstawą każdej uczty są oczywiście talerze i sztućce. Na stole ustawmy najpierw duże talerze do dań na ciepło, takich jak odparzana kiełbasa, a na nim mniejsze – na zimne przystawki. Na samej górze układamy natomiast miski lub głębokie talerze, w których zaserwujemy tradycyjny żurek. Oprócz takiej podstawowej zastawy, na stole przydadzą się również salaterki na sałatkę jarzynową, czy pastę jajeczną, oraz półmiski, na których dumnie spoczną wszelkiego rodzaju faszerowane jajka, pieczone pasztety i wędzone wędliny. 

Ważne, aby zastawa była spójna, a wszystkie jej elementy współgrały kolorami i wzorami. Na tę wyjątkową okazję warto więc wybrać naczynia z jednego zestawu, które idealnie do siebie pasują i tworzą na stole estetyczną kompozycję. Na Wielkanoc, jak i wszystkie inne okazje, idealnie sprawdzi się elegancka kolekcja Yvette Kwitnąca Łąka marki Chodzież. To porcelanowa zastawa o klasycznej formie i subtelnym kwiatowym wzorze. Taki zestaw zawiera wszystko, czego potrzebujecie na świąteczny stół. W jego skład wchodzą zarówno talerze o różnych wielkościach i głębokościach, jak i miski, a także waza na zupę oraz sosjerka.


Kolekcja Yvette Kwitnąca Łąka to połączenie elegancji z funkcjonalnością, gdyż tę wysokiej jakości porcelanę bez obaw możemy myć w zmywarce. Warto też wspomnieć, że w sprzedaży dostępny jest nie tylko pełen zestaw, ale też wszystkie oddzielne jego elementy. Poszczególne naczynia można więc kupować oddzielnie i stopniowo kompletować swój wymarzony serwis. 

Krok 3. Szklanki i kieliszki

Do pysznego posiłku we wspólnym gronie niezbędne są też szklanki, kieliszki i kubki. Odpowiednie szkło dopieramy w zależności od tego, co proponujemy podać do picia. Jeśli poczęstujemy naszych gości białym winem, wybierzmy wąskie i smukłe kieliszki o kształcie tulipana. Sprawią one, że wino dłużej pozostanie schłodzone. Jeśli natomiast serwować będziemy wino czerwone, najlepiej sprawdzą się duże, pękate kieliszki. Ten kształt daje większy dostęp powietrza, a co za tym idzie, pozwala na lepsze uwalnianie się wszystkich aromatów wina. 

Oprócz tego niezbędne będą szklanki do zimnych napojów, w których podamy wodę, kompot czy wszelkiego rodzaju soki. Tutaj kształt i wielkość nie mają większego znaczenia, dlatego szklanki dobieramy po prostu do reszty zastawy oraz do dekoracji stołu. Jeśli chcemy, aby wyglądały jeszcze ładniej, do każdej z nich możemy włożyć plasterek cytryny lub limonki oraz kilka listków świeżej mięty. 

Po daniu głównym czas na słodki stół, a tu z kolei potrzebny nam będzie zestaw do herbaty i kawy. W zależności od tego, w czym najwygodniej pić nam ulubiony napój, wybierzmy filiżanki ze spodkami lub kubki. Do tego przyda się jeszcze praktyczny imbryczek oraz cukiernica i mlecznik, które pozwolą w estetyczny sposób podać gościom dodatki do kawy. 

W porcelanowym zestawie Yvette Kwitnąca Łąka marki Chodzież kawa i herbata smakują jeszcze lepiej. Jakość wykonania i uniwersalny design sprawiają, że ta kolekcja jest absolutnie ponadczasowa i pasuje do każdego wnętrza. Eleganckie filiżanki i wygodne kubki mają świetnie wyprofilowane uchwyty oraz idealną pojemność. W takiej zastawie, zwykłe picie herbaty i kawy staje się rytuałem, a celebrowanie wspólnego deseru może trwać godzinami. 

Krok 4. Kwiaty i dekoracje

Wielkanoc to czas, w którym królują wszelkiego rodzaju kurczaczki, baranki i jajeczka, wykonane rozmaitymi technikami, z przeróżnych materiałów. W czasie przedświątecznym sklepowe półki uginają się pod ciężarem ceramicznych, drewnianych czy plastikowych figurek, jednak równie piękne dekoracje możemy wyczarować własnoręcznie. Wystarczy, że na stole ułożymy pięknie pomalowane pisanki, wysianą samodzielnie rzeżuchę, czy domowe baranki z ciasta. 

Kiedy mamy już wszelkie naczynia, serwetki i akcesoria, warto dopełnić nakrycie stołu jeszcze jednym elementem, a mianowicie świeżymi roślinami. Świeże cięte kwiaty, gałązki bukszpanu, czy bazie to najpiękniejsza naturalna dekoracja, która stanowi idealną kropkę nad i całego wystroju. Na Wielkanoc królują oczywiście żonkile, narcyzy i tulipany, ale równie pięknie będą wyglądały kompozycje z goździków, róż czy piwonii. 

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Chodzież.