Przygotowywanie przetworów to świetna zabawa dla całej rodziny i pomysł na kreatywne, pyszne popołudnie. Sięgaj nie tylko po owoce, ale także warzywa, zioła, a także przyprawy z całego świata. Dodatek cynamonu, imbiru czy kardamonu to smaczek, który nie zaburzy konsystencji, a doda konfiturze ciekawego smaczku. Do większości owoców pasuje też dodatek aromatycznych ziół, jeśli więc masz je w ogrodzie, nie wahaj się dorzucić gałązki tymianku, mięty czy oregano. Co powiesz na kilka kostek ulubionej czekolady czy garść chrupiących orzechów. Gorzka czekolada i pachnące migdały ze świeżą truskawką tworzą doskonałe połączenie!

Masz ochotę na owocowe słodkości, ale nie czujesz się w żelowaniu? A może wręcz przeciwnie – żelowanie masz w małym palcu, ale potrzebujesz konfitury na już, na dziś, a wszystkie zapasy zjedzone? Oto 3 przepisy na konfitury, z którymi poradzi sobie nawet dziecko, a które gotują się jedynie 3 minuty.

Postaw na produkt, który usprawni żelowanie

Sekret dobrej konfitury tkwi nie tylko w świeżych owocach (nadadzą się niemal wszystkie), sprawdzonym przepisie i niezawodnym produkcie, który gwarantuje odpowiednią konsystencję. Praca z cukrem, który daje zawsze ten sam, pewny efekt, jest prosta, szybka i przyjemna. Od lat popularnością cieszą się cukry żelujące Diamant, w tym roku w nowych, kolorowych opakowaniach. Oferta jest krótka – cukry żelujące 1:1, 2:1 i 3:1 oraz Konfitur Fix – lecz w zupełności wystarczy do przygotowania przetworów w całym wachlarzu słodkości. Najsłodsze konfitury powstają z cukru 1:1, gdzie na każdą porcję owoców przypada porcja cukru, a najmniej słodkie – z cukru 3:1, gdzie na 3 porcje owoców wystarczy tylko jedna porcja cukru. Konfitur Fix natomiast pozwala na dostosowanie ilości cukru do swoich własnych potrzeb. Każdy z produktów działa zawsze tak samo, dlatego dokładnie wiecie, ile czasu spędzicie i jaki będzie efekt.

W tym roku zebiutuje NOWOŚĆ - najpopularniejsza wersja cukru 2:1 w wersji bez dodatku konserwantów. Razem z cukrem 1:1 o równie prostym składzie świetnie sprawdzą się w domowych przetworach dla całej rodziny. Wprowadzeniu nowości towarzyszy przyjemna akcja promocyjna – na stronie www.zelovelato.pl można znaleźć nie tylko inspiracje na letnie przetwory, lecz także konkurs, w którym można wygrać 100 złotych na zakupy w sklepie ze sprzętem RTV i AGD. Przy okazji żelowania można zdobyć np. nowy blender czy kolorowe, kuchenne gadżety.

PACHNĄCY POMIDOR Z TYMIANKIEM I CHILLI

•    1 kg dojrzałych pomidorów
•    papryczka chilli
•    6-8 gałązek tymianku cytrynowego
•    Cytryna
•    1 kg cukru żelującego Diamant 1:1
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wytnij środek, pokrój i przetrzyj na sitku. Pokrój drobno papryczkę. Sparz cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Oberwij listki z gałązek tymianku. Przełóż przetarte pomidory do garnka, dodaj skórkę z cytryny, tymianek i sok z cytryny. Dosyp 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Gotuj 4 minuty ciągle mieszając. Jeszcze gorącą, płynną konfiturę przelej do słoiczków i zakręć. 
 

 

ZMYSŁOWA TRUSKAWKA Z WYTWORNĄ CZEKOLADĄ

•    1 kg truskawek
•    100 g czekolady gorzkiej
•    500 g cukru żelującego Diamant 2:1
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem żelującym Diamant, mieszamy. Pozostawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Na koniec dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Przekładamy do słoiczków. Można zajadać!


 
SŁODKA MALINA Z CHRUPKIMI MIGDAŁAMI

•    1,5 kg malin
•    100 g płatków migdałowych
•    500 g cukru żelującego Diamant 3:1

Maliny opłukać i odsączyć, zasypać cukrem żelującym Diamant. Odstawić na 3 godziny. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Maliny doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Dodać płatki migdałów. Można przełożyć do słoiczków… i delektować się!

SUBTELNIE PIKANTNA TRUSKAWKA Z IMBIREM

•    1 kg truskawek
•    40 g świeżego imbiru
•    500 g cukru żelującego 2:1 Diamant

Umyj, wyczyść i pokrój truskawki na kawałki. Obierz i drobno zetrzyj imbir. Wymieszaj truskawki z imbirem. Do owocowej masy dodaj cukier żelujący i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 3 minuty, mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Natychmiast rozlej do słoików i dobrze je zakręć. 
 

Więcej informacji na stronie http://zelovelato.pl/