Majonez to pyszny dodatek do wielu dań. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niego sałatki jarzynowej, jajka na twardo lub po prostu kanapek. Jest bogaty w tłuszcze, co dodaje potrawom kremowej konsystencji i przyjemnego smaku. Jednak warto pamiętać, że ma wysoką zawartość kalorii, więc należy go spożywać z umiarem. Musicie także wziąć pod uwagę to, że majonez się psuje, a więc nie można go trzymać w lodówce w nieskończoność.

Jak długo można trzymać otwarty majonez w lodówce?

W składzie majonezu znajduje się ocet, a czasami także substancje konserwujące, a to z kolei sprawia, że wiele osób myśli, że ten produkt w lodówce można trzymać bardzo długo i nie zepsuje się. Nic bardziej mylnego.

Majonezu po otwarciu nie można przechowywać w lodówce miesiącami, powinniście zjeść go dość szybko. Według niektórych producentów tego specjału, majonez zachowuje swoje właściwości oraz walory smakowe przez około 2 tygodnie po otwarciu. To właśnie w tym czasie najlepiej jest go wykorzystać.

Pamiętajcie, że nie jest to jednak regułą – nie zawsze majonez po tym czasie będzie zepsuty lub niesmczny. Różne produkty zazwyczaj są trwalsze niż ich minimalna data przydatności, jednak zdecydowanie nie powinien być on używany przez kilka miesięcy.

Jak wybrać dobry majonez?

Na co zwrócić uwagę, kupując majonez w sklepie? Przede wszystkim produkt nie powinien się rozwarstwiać i mieć dziwnego koloru – w takiej sytuacji lepiej jest zrezygnować z zakupu. Co prawda, posiada on w swoim składzie ocet, więc nie będzie zepsuty, ale może to negatywnie wpłynąć na jego smak.

Przeczytajcie też uważnie etykietę na słoiczku – jeśli w składzie będzie zbyt wiele "ulepszaczy", różnego rodzaju zagęstników, konserwantów, stabilizatorów i sztucznych aromatów – postawcie na majonez ze znacznie prostszym składem. Jego niezbędne składniki to tylko olej, żółtka, ocet, sól, cukier i musztarda.