Wszyscy kochamy chrupiące faworki, ale nie każdy ma cierpliwość do ich wałkowania, wycinania i smażenia. Nie musi to jednak tak wyglądać. Poznajcie genialny przepis na szybkie faworki i przetestujcie go jeszcze przed Tłustym Czwartkiem.

Jak zrobić chrust 3x szybciej?

Jak zrobić chrupiący chrust bez wyrabiania ciasta, a następnie jego cienkiego rozwałkowywania i wykrajania? Wystarczy skorzystać z przepisu na "chrust z lejki", czyli przelewać ciasto na chruściki przez wąski lejek wprost do rozgrzanego tłuszczu. Ta receptura pochodzi z książki Wincenty Zawadzkiej pt. "Kucharka litewska", która powstała blisko 170 lat temu. Warto jednak do niej wrócić, gdyż pozwala ona zaoszczędzić mnóstwo czasu.

Jak zrobić lany chrust? To znacznie prostsze i 3x szybsze niż tradycyjny przepis na faworki, gdyż zupełnie pomijamy zagniatanie ciasta, a wszystkie składniki musimy tylko wymieszać w misce. Stara receptura jest dość podobna do współczesnych przepisów, poza jednym dodatkowym składnikiem, czyli winem. Choć w tamtych czasach było ono popularnym kuchennym dodatkiem, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić je zwykłym mlekiem.

Ważne, aby gotowa masa była dość rzadka, aby można ją było wygodnie wlewać na rozgrzany tłuszcz. Powinniśmy więc starać się uzyskać konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Autorka radzi przelewanie go przez niewielki, wąski lejek, jednak jeszcze wygodniej będzie wykorzystać do tego rękaw cukierniczy lub po prostu przelać ciasto do woreczka i odciąć jego rożek. Na czym smażyć chrust? Według przepisu tak przygotowane ciasto powinniśmy wlewać na rozgrzany smalec, jednak bez obaw możecie wykorzystać do tego również olej rzepakowy czy słonecznikowy.

Chrust z lejka - przepis z 1854 roku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • około 170 ml wina (lub mleka),
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozgrzania tłuszczu w garnku lub na patelni o grubym dnie. 
2. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, a białka odkładamy do lodówki.
3. Do utartych na białą masę żółtek dosypujemy mąkę i dolewamy wino lub mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
4. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając. 
5. Ciasto na chrust przelewamy do lejka lub rękawa cukierniczego i porcjujemy cienkimi strużkami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż chruściki nabiorą złocistego koloru z każdej strony, a po usmażeniu, posypujemy je cukrem pudrem.