Jedno urządzenie i nieskończenie wiele możliwości kulinarnych
Nie myślcie, że Bosch Ergomaster Serie 6 to po prostu blender. To urządzenie do zadań specjalnych. W zestawie mamy oczywiście klasyczny blender ręczny, ale oprócz niego znajdziemy końcówkę do ubijania, miksowania, malakser, tarczę do krojenia cienko i grubo oraz do wiórek, dodatkowo noże do malaksera, mini rozdrabniacz, pojemnik do kiksowania z miarką oraz przystawkę do krojenia w kostkę. Dużo? Tak! Ale gwarantuję, że jeśli regularnie gotujesz, to każda z tych części będzie na wagę złota. Tu muszę też dodać, że wszystkie wymienione elementy są niewielkie i zajmują całkiem mało miejsca w kuchni.
Myślisz sobie: „Eeee… nie potrzebuję aż tylu bajerów”. Odpowiadam: to nie są gadżety. Każdy z elementów Bosch Ergomaster Serie 6 wykorzystywałam niejednokrotnie. Do czego można użyć elementów Bosch Ergomaster Serie 6?
- Blender - z jego pomocą rozdrobnisz warzywa na krem, przygotujesz zupę, sos, hummus, pastę, koktajl, a nawet mrożoną kawę (jest przepyszna, przepis niżej)
- Końcówka do ubijania - ubijesz nią białka, przygotujesz ciasto na naleśniki, pankejki, a nawet biszkopt
- Końcówka do miksowania - najpowszechniejsza, najbardziej uniwersalna, idealna do miksowania owoców, warzyw, kremów i wielu innych
- Malakser - dzięki dopasowanym tarczom do krojenia dzięki melakserowi szybko pokroisz warzywa czy owoce na sałatkę. I tu muszę zaznaczyć, że urządzenie faktycznie kroi, a nie ściera na miazgę, jak to często zdarza się w przypadku innych podobnych wielofunkcyjnych sprzętów. Bosch Ergomaster Serie 6 kroi i cienko, i grubo, w zadziwiająco idealną kostkę. Dzięki niemu szybko i bez większych nakładów pracy przygotowałam sałatkę urodzinową dla 15 osób. Dodatkowo urządzenie posiada wysoki pojemnik z miarką, co ułatwia precyzyjne blendowanie i mieszanie bez rozchlapywania.
Intuicja na miarę domowego szefa kuchni
Urządzenie jest proste w obsłudze, a korzystanie z jego podzespołów sprawia, że gotowanie jest przyjemne i szybkie. Jednym przyciskiem reguluje się prędkość (nie ma konieczności zmiany trybów, po prostu ”wciskasz gaz” i korzystasz z urządzenia szybciej).
Dodatkowo wymiana końcówek jest łatwa. Wystarczy wypiąć od korpusu jedną i zapiąć kolejną.
Wszystkie elementy tego zestawu, poza blokiem z silnikiem, możesz bezpiecznie umyć w zmywarce. Dzięki temu utrzymanie Bosch ErgoMaster MSM6M8X1 w czystości jest banalnie proste.
Profesjonalizm i niesamowita prędkość
To jest ta cecha, która mnie pozytywnie zdziwiła. Mam w domu dwa blendery. Żaden nie działa tak szybko. To zapewne kwestia mocy (1200 W). Blender Bosch bez problemu radzi sobie z kostkami lodu, orzechami (!), mrożonymi owocami, cebulą, gotowanymi warzywami czy twardymi owocami. Cztery ostrza QuattroBlade System Pro ze stali nierdzewnej perfekcyjnie rozdrabniające składniki, a konstrukcja AntiSplash sprawia, że raz na zawsze możesz zapomnieć o rozpryskujących się sosach czy innych miksowanych składnikach.
Świetny design
Blender jest też stylowy, świetnie wygląda w kuchni, zajmuje niewiele miejsca i jest po prostu estetycznie zaprojektowany.
Śniadaniowe przepisy z użyciem blendera Bosch Ergomaster Serie 6
Pancakes z syropem klonowym i malinami
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Składniki umieść w pojemniku z miarką Bosch Ergomaster Serie 6, a następnie zblenduj je na gładką masę używając końcówki blendera lub końcówki do ubijania.
- Smaż kilka minut (do zrumienienia) na patelni.
- Podawaj z syropem klonowym i sezonowymi owocami.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 niewielka cebula
- 1/2 łyżeczki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki majonezu
- Szczypior
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Do mini rozdrabniacza włóż cebulę i zmiksuj ją przez kilka sekund.
- Dodaje resztę składników.
- Miksuj je kilka sekund do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Pastę podawaj ze szczypiorkiem.
Domowy hummus
Składniki:
- 500 g ciecierzycy (gotowej, ugotowanej)
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Składniki włóż do mini rozdrabniacza i zmiksuj na ulubioną konsystencję.
- Podawaj z pietruszką i oliwą.
Smoothie ze świeżych owoców
Składniki:
- Garść malin
- Garść borówek
- Garść płatków owsianych
- 1 banan
- 1 mango
- Odrobina wody mineralnej
Sposób przygotowania
- Składniki umieść w wysokim pojemniku z miarką i zblenduj na ulubioną konsystencję.
Kawa mrożona
Składniki:
- Podwójne espresso
- Koski lodu (ilość wg upodobania)
- 1/2 szklanki mleka
- Gałka ulubionych lodów (u mnie waniliowe lub czekoladowe)
Sposób przygotowania:
- Składniki umieść w wysokim pojemniku z miarką i zblenduj.
Omlet
Składniki na omlet:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki oleju
- Sól
- Pieprz
Wypełnienie:
- Hummus
- Szynka parmeńska
- Rukola
- Pomidor
Sposób przygotowania:
- Składniki umieść w pojemniku z miarką i ubij końcówką do ubijania na gładką masę.
- Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę jajeczną.
- Smaż z każdej strony około 3 minuty.
- Omlet przełóż na talerz.
- Środek posmaruj hummusem, dodaj rukolę, szynkę i pomidory.
Twarożek śniadaniowy
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 1/2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżki majonezu
- 5 rzodkiewek
- Sól
- Pieprz
- Kiełki rzodkiewki (opcjonalnie do ozdoby)
Sposób przygotowania:
- Składniki umieść w mini rozdrabniaczu i zblenduj na gładką masę.