Jedno urządzenie i nieskończenie wiele możliwości kulinarnych

Nie myślcie, że Bosch Ergomaster Serie 6 to po prostu blender. To urządzenie do zadań specjalnych. W zestawie mamy oczywiście klasyczny blender ręczny, ale oprócz niego znajdziemy końcówkę do ubijania, miksowania, malakser, tarczę do krojenia cienko i grubo oraz do wiórek, dodatkowo noże do malaksera, mini rozdrabniacz, pojemnik do kiksowania z miarką oraz przystawkę do krojenia w kostkę. Dużo? Tak! Ale gwarantuję, że jeśli regularnie gotujesz, to każda z tych części będzie na wagę złota. Tu muszę też dodać, że wszystkie wymienione elementy są niewielkie i zajmują całkiem mało miejsca w kuchni. 
Myślisz sobie: „Eeee… nie potrzebuję aż tylu bajerów”. Odpowiadam: to nie są gadżety. Każdy z elementów Bosch Ergomaster Serie 6 wykorzystywałam niejednokrotnie. Do czego można użyć elementów Bosch Ergomaster Serie 6?

  • Blender - z jego pomocą rozdrobnisz warzywa na krem, przygotujesz zupę, sos, hummus, pastę, koktajl, a nawet mrożoną kawę (jest przepyszna, przepis niżej)
  • Końcówka do ubijania - ubijesz nią białka, przygotujesz ciasto na naleśniki, pankejki, a nawet biszkopt
  • Końcówka do miksowania - najpowszechniejsza, najbardziej uniwersalna, idealna do miksowania owoców, warzyw, kremów i wielu innych
  • Malakser - dzięki dopasowanym tarczom do krojenia dzięki melakserowi szybko pokroisz warzywa czy owoce na sałatkę. I tu muszę zaznaczyć, że urządzenie faktycznie kroi, a nie ściera na miazgę, jak to często zdarza się w przypadku innych podobnych wielofunkcyjnych sprzętów. Bosch Ergomaster Serie 6 kroi i cienko, i grubo, w zadziwiająco idealną kostkę. Dzięki niemu szybko i bez większych nakładów pracy przygotowałam sałatkę urodzinową dla 15 osób. Dodatkowo urządzenie posiada wysoki pojemnik z miarką, co ułatwia precyzyjne blendowanie i mieszanie bez rozchlapywania. 


Intuicja na miarę domowego szefa kuchni

Urządzenie jest proste w obsłudze, a korzystanie z jego podzespołów sprawia, że gotowanie jest przyjemne i szybkie. Jednym przyciskiem reguluje się prędkość (nie ma konieczności zmiany trybów, po prostu ”wciskasz gaz” i korzystasz z urządzenia szybciej).

Dodatkowo wymiana końcówek jest łatwa. Wystarczy wypiąć od korpusu jedną i zapiąć kolejną.

Wszystkie elementy tego zestawu, poza blokiem z silnikiem, możesz bezpiecznie umyć w zmywarce. Dzięki temu utrzymanie Bosch ErgoMaster MSM6M8X1 w czystości jest banalnie proste.

Profesjonalizm i niesamowita prędkość

To jest ta cecha, która mnie pozytywnie zdziwiła. Mam w domu dwa blendery. Żaden nie działa tak szybko. To zapewne kwestia mocy (1200 W). Blender Bosch bez problemu radzi sobie z kostkami lodu, orzechami (!), mrożonymi owocami, cebulą, gotowanymi warzywami czy twardymi owocami. Cztery ostrza QuattroBlade System Pro ze stali nierdzewnej perfekcyjnie rozdrabniające składniki, a konstrukcja AntiSplash sprawia, że raz na zawsze możesz zapomnieć o rozpryskujących się sosach czy innych miksowanych składnikach. 

Świetny design

Blender jest też stylowy, świetnie wygląda w kuchni, zajmuje niewiele miejsca i jest po prostu estetycznie zaprojektowany. 

Śniadaniowe przepisy z użyciem blendera Bosch Ergomaster Serie 6


Pancakes z syropem klonowym i malinami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • Składniki umieść w pojemniku z miarką Bosch Ergomaster Serie 6, a następnie zblenduj je na gładką masę używając końcówki blendera lub końcówki do ubijania.
  • Smaż kilka minut (do zrumienienia) na patelni. 
  • Podawaj z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 niewielka cebula
  • 1/2 łyżeczki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki majonezu
  • Szczypior
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Do mini rozdrabniacza włóż cebulę i zmiksuj ją przez kilka sekund.
  • Dodaje resztę składników. 
  • Miksuj je kilka sekund do uzyskania ulubionej konsystencji. 
  • Pastę podawaj ze szczypiorkiem.


Domowy hummus

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy (gotowej, ugotowanej)
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Składniki włóż do mini rozdrabniacza i zmiksuj na ulubioną konsystencję.
  • Podawaj z pietruszką i oliwą. 

Smoothie ze świeżych owoców 

Składniki:

  • Garść malin
  • Garść borówek
  • Garść płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 mango
  • Odrobina wody mineralnej

Sposób przygotowania

  • Składniki umieść w wysokim pojemniku z miarką i zblenduj na ulubioną konsystencję.

Kawa mrożona

Składniki:

  • Podwójne espresso
  • Koski lodu (ilość wg upodobania)
  • 1/2 szklanki mleka
  • Gałka ulubionych lodów (u mnie waniliowe lub czekoladowe)

Sposób przygotowania:

  • Składniki umieść w wysokim pojemniku z miarką i zblenduj. 

Omlet 

Składniki na omlet:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Wypełnienie:

  • Hummus
  • Szynka parmeńska
  • Rukola
  • Pomidor

Sposób przygotowania:

  • Składniki umieść w pojemniku z miarką i ubij końcówką do ubijania na gładką masę.
  • Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę jajeczną.
  • Smaż z każdej strony około 3 minuty.
  • Omlet przełóż na talerz.
  • Środek posmaruj hummusem, dodaj rukolę, szynkę i pomidory.

Twarożek śniadaniowy

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 5 rzodkiewek
  • Sól
  • Pieprz
  • Kiełki rzodkiewki (opcjonalnie do ozdoby)

Sposób przygotowania:

  • Składniki umieść w mini rozdrabniaczu i zblenduj na gładką masę.