Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to niemal rodzinne święto, na które cieszą się w szczególności dzieci. Przysmak ten, to obok karpia, pierogów i kapusty z grzybami prawdziwy symbol polskich Świąt Bożego Narodzenia. Jednak co ciekawe - pierniki wcale nie pochodzą z Polski, a ich wypiekanie zapoczątkowano już w starożytności. W Polsce przysmak ten pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W staropolszczyźnie wypiekano różne rodzaje piernika – katarzynki na Andrzejki, czy mikołajki na 6 grudnia.
Najstarszy, udokumentowany przepis na ten wypiek pochodzi z roku 1725. Jednak nie został on umieszczony w książce kucharskiej, ale w poradniku medycznym. Świadczy to o wykorzystywaniu piernika w celach leczniczych praktycznie od początków jego istnienia.
Z piernikami związanych jest wiele legend i zwyczajów. Podobno receptury na ciasto przekazywane były wyłącznie w rodzinie, a sam proces jego przygotowania mógł trwać nawet latami! Znany jest również zwyczaj ze staropolskich wsi, według którego podczas chrztu córki zagniatano ciasto, które następnie leżakowało do momentu, w którym panna wychodziła za mąż.
Dzisiaj wypieki z piernika są ogólnodostępne i każdy może sobie na nie pozwolić. Najczęściej kupujemy je przed świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak poświęcić trochę czasu na ich samodzielne przygotowanie i upieczenie. Będzie to świetna zabawa i powrót do starych tradycji.
Świąteczny piernik w polewie czekoladowej z nadzieniem śliwkowym i orzechami
Składniki na piernik:
- 400 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 250 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- bakalie do smaku
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soda oczyszczonej
- 300 g konfitury śliwkowej do przełożenia
Składniki na polewę czekoladową :
- 100 g masła lub margaryny
- 50 g kakao
- 120 g cukru drobnego
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Wykonanie piernika:
1. Margarynę roztopić i wystudzić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i Przyprawę do piernika Prymat.
4. Następnie wlać roztopioną margarynę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać.
6. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec przez ok. godzinę w temperaturze 160-170°C.
7. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą śliwkową, ponownie złożyć.
Wykonanie polewy:
- Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
- Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Ciasto polać gotową polewą. Wierzch posypać np. orzechami

Materiał powstał z udziałem marki Sweet Family.















