Gdy na zewnątrz zrobi się ciepło, wtedy odczuwamy naturalną potrzebę do spędzaniu czasu na zewnątrz w gronie rodziny i najbliższych znajomych. Gdy tylko temperatura staje się sprzyjająca, chętnie wyjmujemy grilla i organizujemy domowy piknik. Pyszne dania na wiosenne spotkanie doskonale będą smakować z dodatkiem miodu Huzar. Podpowiadamy 5 wyśmienitych posiłków do przygotowania na domowy poczęstunek przy grillu.

Dania z grilla – kurczak na słodko

Szukając przepisu na tradycyjne danie z grilla często napotykamy na przepisy z drobiem Mogą być to wcześniej marynowane np.: udka, podudzia lub skrzydełka. Sekret soczystych i chrupiących dań z grilla tkwi w ich odpowiednim zamarynowaniu przed położeniem na ruszcie. Do grilla w szczególności polecamy miód lipowy Huzar, który charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem. Ponadto słodki smak świetnie współgra z ostrymi przyprawami oraz wydobywa smak mięsa.

Na skrzydełka z kurczaka w miodzie potrzebować będziecie:

  • 0, 5 kg skrzydełek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu lipowego Huzar
  • 1 łyżkę papryki słodkiej
  • 1 łyżkę mieszanki ziół (oregano, rozmarynu, tymianku, majeranku, cząbru)
  • 1 / 4 łyżeczki soli
  • Szczyptę ostrej papryki
  • 3 łyżki wody lub oleju

Skrzydełka włóż do garnka, a  następnie zalej zimną wodą. Gotuj  przez ok. 15 minut. Ugotowane skrzydełka przelej zimną wodą, wystudź i osusz. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce. Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła i paprykę, miód oraz olej. Miksturę wlej do skrzydełek i dobrze obtocz każde z nich. Tak przygotowane skrzydełka włóż do lodówki na kilka godzin – wyciągnij je dopiero przed samym grillowaniem. Skrzydełka powinny pozostać w marynacie minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na rumiany, złocisty kolor. Skrzydełka z kurczaka w miodzie podawaj z ketchupem, musztardą lub domową sałatką coleslaw.

Sałatka z grilla – wybierz ser Lazur

Grill to nie tylko dania mięsne. Z powodzeniem przepisy znajdą dla siebie również wegetarianie. Doskonałym dodatkiem do pieczystego lub jako samodzielne danie będzie sałatka z serem pleśniowym typu Lazur. Wystarczy sięgnąć po ulubioną mieszankę sałat, po świeże liście szpinaku, soczystą paprykę, chrupiące rzodkiewki, pomidorki cherry, a dla ciekawego przełamania smaku można dodać garść borówek amerykańskich. Na wierzch warto ułożyć plastry sera. Odpowiednio słony, często z cierpkim posmakiem będzie świetnie kontrastował ze smakiem słodkiego sosu sałatkowego.

W szczególności proponujemy sałatkę z granatem i serem Lazur. Wystarczy przygotować:

  • 2 garści mieszanki młodych liści
  • 2 garści rukoli
  • 7 pomidorów koktajlowych
  • 1 / 2 awokado
  • pestki z 1/2 owocu granatu
  • 50 g sera Lazur

Na dużym talerzu rozkładamy mieszankę młodych liści wraz z rukolą. Dodajemy przekrojone pomidory koktajlowe oraz obrane, pokrojone w kawałki awokado bez pestki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Na wierzchu posypujemy wyłuskane pestki granatu i pokruszony ser pleśniowy.

Aby przygotować taki smaczny sos do sałatki , należy wziąć:

  • łyżkę miodu Huzar,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę ostrej musztardy 
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • szczyptę soli

Składniki na sos dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę. Sałatka może stanowić samodzielne danie, być dodatkiem do grzanek lub mięsnego obiadu.

Jakie napoje podać do grilla?

Przygotowując spotkanie przy grillu, nie można zapomnieć o napojach. Istnieje wiele smacznych przepisów na orzeźwiające napoje. Może to być mrożona herbata, kawowe cold brew lub proste lemoniady. W szczególności ostatni rodzaj napoju pozostawia pole do popisu. Można wykorzystać świeże zioła np.: lawendę, rozmaryn i tymianek. Świetnym napojem wykorzystującym miód Huzar będzie lemoniada cytrusowa.

Do jej wykonania potrzebować będziecie:

  • 1, 5 wody mineralnej
  • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego Huzar
  • 1 cytrynę
  • 1 grejpfruta
  • 1 pomarańczę
  • 1 limonkę
  • Kilka gałązek świeżej mięty

Owoce dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój na plasterki. Przygotuj duży dzbanek lub słoik. Umieść w nim pokrojone na plasterki owoce. Gałązkę mięty przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie lekko zgnieć listki, tak by łatwiej puściły sok. Następnie wlej wodę i dodaj miód wielokwiatowy Huzar. Na koniec odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki się dobrze ze sobą zmieszały.

Dania z grilla – przepis dla wegetarian

Nie tylko miłośnicy mięsa korzystają z uroków dań z grilla. Warto przyjrzeć się przepisom z wykorzystaniem warzyw. Świetnie będzie smakował szaszłyk warzywny z dodatkiem pieczarek portobello. Taki posiłek będzie sycącym daniem obiadowym, gdy użyjemy kawałków cukinii, plastrów bakłażana i różnokolorowych papryk. Zanim nabijemy porcje na wykałaczkę, warto składniki wcześniej zamarynować. Oryginalnego smaku nada wędzona papryka w proszku, odrobina sosu sojowego oraz miodu gryczanego Huzar. Dla wielu osób może wydawać się to odważnym połączeniem z racji, że miód gryczany posiada wyrazisty ostry smak. Właśnie taki miód podkreśli smak zgrillowanych warzyw i grzybów.

Wegetarianie, którzy nie stronią od serów mogą z powodzeniem przygotować na grillu tosty z serem pleśniowym, plasterkami gruszki, jabłka lub brzoskwini a całość delikatnie skropić miodem akacjowym. Do takiego grillowanej grzanki zaskakującym dodatkiem będzie gęsty ocet balsamiczny. Nada przekąsce wyrazistości! 

Sos do dań z grilla – alternatywa dla ketchupu

Gotowe dania z grilla warto podać z nietuzinkowym sosem. Jednym z nich jest dymny sos barbecue w stylu teksańskim. Domowy dip będzie świetnie podkreślał smak już upieczonego mięsa, ale też stworzy wyrazista w smaku marynatę. Takie danie będzie znakomicie łączyć słodki, słony, a nawet kwaśny smak. 

Do jego przygotowania potrzeba:

  • 4 łyżek masła,
  • 4 łyżek drobno startej cebuli,
  • 3 łodyg oczyszczonego i posiekanego selera naciowego,
  • 3 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1 kostkę bulionu wołowego,
  • 250 ml wody
  • 250 ml ketchupu,
  • 125 ml octu jabłkowego,
  • 3 łyżki sosu worcestershire,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki płynnego miodu Huzar,
  • łyżka ostrej wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki chili,
  • Sól i pieprz do smaku

Na początku w garnku rozgrzewamy masło. Dorzucamy cebulę i seler, dusimy około 5 minut, często mieszając. Następnie dodajemy czosnek, przesmażamy przez chwilę. Potem kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie. Wlewamy do zarumienionych warzyw. Następnie całość zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki. Dosładzamy do smaku miodem Huzar. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gorący sos można zmiksować blenderem. Ten sos przyda się do grillowanej karkówki, skrzydełek lub steków.

Jak widać domowy piknik z grillem w roli głównej możne przybrać różne odsłony. W każdym z nich odnajdzie się miejsce na słodki smak ulubionego miodu. Od dań mięsnych, przez orzeźwiające napoje aż po intensywne w smaku sosy. Nam pozostaje życzyć nadejścia ciepłych dni, aby można było jak najczęściej korzystać z naszych propozycji.

Artykuł powstał we współpracy z marką Huzar.