Mrożenie mięsa, zup i innych gotowych dań jest całkowicie normalne i często praktykowane. Czymś niecodziennym wydaje się jednak mrożenie sera. I tu pojawia się pytanie: czy można to robić bezpiecznie? Okazuje się, że tak, jednak pod kilkoma warunkami.

Jak prawidłowo zamrażać ser?

Przede wszystkim przed zamrożeniem sera upewnijcie się, że nie był on już wcześniej zamrażany. Inaczej możecie nabawić się zatrucia pokarmowego. Ważna jest również wielkość zamrażanego sera – nie powinna ona przekraczać 500 g, ponieważ im kawałek jest mniejszy, tym równomierniej ser będzie się rozmrażał.

Sery najlepiej jest zamrażać od razu po wyjęciu z lodówki – wtedy zachowają wszystkie swoje walory smakowe. Pamiętajcie również, żeby przed włożeniem sera do lodówki przetrzeć jego powierzchnię czystą ściereczką – zapobiegnie to powstawaniu pleśni.

Inne ważne zasady mrożenia sera

Jeśli macie więcej sera niż 500 g – pokrójcie go na kawałki lub zetrzyjcie na tarce. W ten sposób łatwiej będzie go wykorzystać w przyszłości. Ser najlepiej jest przechowywać w oryginalnym opakowaniu, a później włożyć do specjalnej torby do zamrażania lub odpowiedniego pojemnika.

Ważne jest również, żeby napisać na wieczku datę mrożenia, ponieważ zamrożony ser powinniście zjeść przed upływem 2 miesięcy. Aby go rozmrozić – włóżcie go na ok. 10 godzin do lodówki.