Goście już się zapowiedzieli, czas zaplanować gotowanie. Z takim efektem, aby po świątecznym obiedzie każdy wstał od stołu zadowolony, a pani lub pan domu również z satysfakcją ocenił spotkanie. W tym zdecydowanie pomogą niekonwencjonalne smaki. I nowe przepisy, nawet na tak dobrze znane produkty, jak: kurczak, smoothie jabłkowe, szpinak, ryba, makaron spaghetti czy sos pomidorowy. Jedna z propozycji to właśnie jednogarnkowe danie z kurczakiem w roli głównej w towarzystwie apetycznego sosu z dodatkiem Gęstego jabłka Braci Sadowników. Przejdźmy do szczegółów, bo już ślinka cieknie!

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Jak połączyć drób z owocami? Pomarańcze do kaczki czy kurczak faszerowany jabłkami, to dobrze znane nam zestawienia. To klasyki, które goszczą w polskich domach na odświętnym stole. Jednak warto iść o krok dalej i bazując na jakościowych produktach z jabłek, zrobić kurczaka w aromatycznym sosie, który przypomni zapach prosto z sadu! Gęste jabłko od Braci Sadowników wzięła na tapet Eliza Mórawska, autorka WhitePlate.com, przygotowując wyjątkowy obiad w jednym garnku. To pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się wyśmienitym smakiem. Idealna propozycja na rodzinne święta lub inne okazje, jak urodziny czy przyjęcie komunijne w domu. Z podanych proporcji przygotujecie aż 8 porcji. Danie najłatwiej przygotować w większym (o pojemności ok. 4,5-6 litrów),  żeliwnym lub żaroodpornym garnku, aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.

Składniki:

  • 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść listków świeżej bazylii
  • 100-150 ml Gęstego jabłka od Braci Sadowników
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
  • 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
  • do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka

fot. mat. prasowe Bracia Sadownicy / Eliza Mórawska WhitePlate.com

Sposób przygotowania:

  1. Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na chwilę.
  2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski. 
  3. Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy z garnka. Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.
  5. Dodajemy Gęste jabłko i wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują. 
  6. Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania. 
  7. W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.
  8. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem. W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny - należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie. 
  9. Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem. 

Ryba w sosie szpinakowo-serowym

Nie tylko przy piątku, ryba jest pysznym pomysłem na obiad. W proponowanym przepisie sprawdzi się ryba biała - soja, miecznik albo dorsz. Ryba doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakuje sama w sobie świetnie, ale my polecamy podać ją w iście kremowym sosie. Wyjdzie idealny za sprawą składników - sera cheddar i kremowej śmietanki. Natomiast musztarda dijon podkręci smak całości, a szpinak doda ciekawej tekstury. Opcjonalnie - do podania z wersji z jajkiem na twardo np. po świątecznym śniadaniu.

Składniki:

  • 400 g liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 40 g cheddara
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 4 filety soli lub innej białej ryby
  • cytryna
  • sól
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie: 

  1. Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na złoto, na gorącym oleju. Zdejmujemy z patelni.
  2. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy śmietankę i dodajemy musztardę, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
  3. Dodajemy szpinak, przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę podgrzewamy
  4. Układamy rybę na sosie szpinakowo-serowym i chwilę podgrzewamy. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo (opcjonalnie)

StockFood

Spaghetti w sosie pomidorowym z boczkiem

Kuchnia włoska ma w sobie prawdziwy pierwiastek domowego gotowania i celebrowania posiłków w gronie najbliższych i przyjaciół. Dlatego na specjalne okazje i nie tylko, trzecia propozycja jednogarnkowej pyszności prosto z Italii. Dorodne pomidory pelati, aromatyczny boczek i nadająca charakteru papryczka chili - to proste, a zarazem idealne składniki na sycący obiad dla fanów makaronu. W tym przepisie liczy się cierpliwość na każdym z etapów - składniki potrzebują swojego czasu, aby połączyć się z kolejnymi. Oprócz bazylii, gotowy makaron można okrasić startym grana padano lub pecorino.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 garści listków bazylii
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, siekamy w płatki. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki. Papryczki chili siekamy w paski.
  2. Boczek wkładamy do garnka i powoli wytapiamy 2-3 minuty. Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i papryczkę, podsmażamy 2-3 minuty.
  3. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy garść listków bazylii. Wkładamy makaron, zalewamy wodą. Solimy. Dusimy na dużym ogniu 9-10 minut, co jakiś czas mieszając, aż makaron zmięknie, a sos się zagęści.
  4. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pozostałymi listkami bazylii.

Gęste jabłko - wachlarz inspiracji w kuchni

Gęste jabłko to owocowe smoothie o zdrowym i prostym składzie. Bracia Sadownicy przetarli najlepsze dojrzałe w słońcu owoce, aby otrzymać pyszną i naturalną przekąskę. W ostatnim czasie zadebiutowały także dwa zupełnie nowe, orzechowe smaki Gęstego jabłka - z migdałem oraz orzechem arachidowym. Owocowa słodycz jabłkowego smoothie w połączeniu z pieczonym kurczakiem i odrobiną wytrawnego wina to niebanalne danie, które z pewnością podbije podniebienia gości. Różnorodność smaków, zapachów i kolorów będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów powstałych w ramach kampanii „Jabłka na talerzu”? Zajrzyj na www.braciasadownicy.pl/jablkanatalerzu i zainspiruj się!

fot. mat. prasowe Bracia Sadownicy

Artykuł powstał we współpracy z marką Bracia Sadownicy