Nasza kulinarna propozycja, którą stworzysz w maksymalnie godzinę, swój niecodzienny wygląd zawdzięcza różowej polewie oraz puszystemu ciastu przygotowanemu na bazie dojrzałych bananów. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać do keksówki. Jeśli lubisz wersję słodką – możesz dodać cukier, jeśli nie – ciasto będzie pyszne także w wytrawnej wersji słonej.
Składniki:
- 2 jaja
- 100 g Cukru Drobnego Diamant (ponieważ każdy zakup to wsparcie Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce)
- 2 dojrzałe banany
- 50 g masła
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g rodzynek
Na polewę:
- 150 g Cukru Pudru Diamant
- fioletowy barwnik spożywczy
- liofilizowane owoce wiśni
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i zalej wrzątkiem rodzynki, aby zmiękły (odstaw je na co najmniej 15 minut). W międzyczasie w misce zmiksuj jajka z Cukrem Drobnym Diamant (najlepiej łączy się on z ciastami i lukrami), po chwili dodaj pokrojone banany i roztopione masło. Następnie dodaj proszek do pieczenia, mąkę, sodę oczyszczoną i odsączone rodzynki. Przygotuj keksówkę, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostudzenia. Do miseczki przełóż Cukier Puder Diamant, dodaj do niego barwnik i odrobinę wody. Wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję lukru. Polej ciasto przygotowanym fioletowym lukrem i udekoruj na górze liofilizowanymi wiśniami, które zapewnią całości nietypowego wyglądu.
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na www.wiosna.slodkielaczy.pl.