W teście redakcyjnym testujemy model blendera kielichowego Bosch VitaPower Serie 4. W kuchni, w której gotuje się dużo i nierzadko szybko, blender kielichowy to dla nas jedno z podstawowych urządzeń. Pomoże przygotować nie tylko przepisy na śniadanie czy podwieczorki, ale też obiady. Szklany kielich ThermoSafe jest odporny na wysokie i niskie temperatury, więc śmiało można używać go do łączenia idealnej zupy krem, a później składników na orzeźwiający sorbet. W teście skupiamy się na początek na iście wiosennych koktajlach, smoothie i kolorowych bowlach. Wykorzystujemy oba elementy do blendowania jedzenia – wspomniany kielich ThermoSafe oraz bidon ToGo z własnym ostrzem.

Elegancki wygląd, praktyczne użytkowanie

Już na pierwszy rzut oka widać jakość marki Bosch. Design urządzenia pasuje do różnych typów aranżacji kuchni. Podstawę blendera możemy łatwo i stabilnie umieścić na kuchennym blacie, wyciągając kabel z wtyczką na taką długość, jaką potrzebujemy, aby podłączyć urządzenie do prądu. Sprawdzając konkretne parametry Bosch VitaPower Serie 4 z pewnością wrażenie robi mega wydajność - 1200 W/ 30 000 obrotów ostrzy na minutę to moc, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających domowych szefów kuchni. Urządzenie posiada opatentowany system wyjmowania ostrza EasyKlick – wystarczy jeden ruch i w łatwy sposób można wyjąć elementy. Zanim włączyliśmy magiczny przycisk „on”, przekonaliśmy się, że Bosch w tym urządzeniu przewidział sytuacje nieoczekiwane w kuchni, czyli miksowanie bez zamknięcia pokrywy blendera. Bosch VitaPower Serie 4 musi być odpowiednio zainstalowany, aby zaczął pracować. Wizja koktajlu na suficie już nam niegroźna! Przejdźmy jednak do konkretnych przepisów. Na naszym kuchennym blacie wyczarowaliśmy w ekspresowym tempie 4 propozycje.

Słoneczne żółte smoothie

Na początek najprostsze, energetyczne i pyszne połączenie. Banany razem z mango i jabłkiem to pomysł na ekspresowe smoothie. Kremowy w konsystencji banan z chrupiącym jabłkiem i aksamitnym mango stworzą smakowite trio. Dla wygody picia – dolewamy do składników wodę mineralną, ale możemy użyć też wody kokosowej. Przy tego typu owocach płyn pozwala łatwiej połączyć składniki i uzyskać oczekiwaną konsystencję.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 300 ml wody

Przygotowanie: mango obieramy, miąższ przekładamy do bidonu ToGo. Dodajemy obranego banana podzielonego na kawałki i ćwiartki jabłka. Jabłka nie musimy obierać, ale usuwamy gniazda nasienne. Zakręcamy bidon z końcówką ostrza, umieszczamy na podstawie blendera i blendujemy ok. 2 minut.

Jeśli użyliśmy średnio dojrzałego lub dojrzałego banana – nie musimy dosładzać takiego smoothie. Bidon ToGo zamykamy za pomocą wygodnej przykrywki ułatwiającej picie smoothie lub koktajlu tam, gdzie akurat mamy na to ochotę. To idealne rozwiązanie „na wynos”, nie musimy w międzyczasie myć pojemnika, w którym miksujemy owoce. Prosto, szybko, smacznie!

Bowl green power

Zielone koktajle od lat robią furorę w majowej diecie. Jak miksować zielone produkty pełne zdrowia, żeby stworzyć wartościowy posiłek? Odpowiedzią jest przepis na zieloną miskę mocy.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka pyłku pszczelego
  • 200 ml wody
  • Do dekoracji: ziarna granatu i borówka amerykańska

Przygotowanie: dojrzałe awokado obieramy, wrzucamy miąższ do kielicha blendera. Dodajemy umyty szpinak. Banana obieramy, dzielimy na 2-3 mniejsze kawałki (nie musimy go kroić, ostrza dobrze go rozdrobnią). Wsypujemy pyłek – zostawiając trochę do dekoracji. Wlewamy wodę i zamykamy pokrywę blendera. Na średnich obrotach blendujemy składniki. W razie potrzeby dolewamy nieco wody – przez otwór w pokrywie. To bardzo praktyczne rozwiązanie, które doceniliśmy w zabiegany poranek. Masę przekładamy do miseczki. Dekorujemy granatem, borówkami i pyłkiem.

To danie zdecydowanie zachwyca aksamitnością – zapewniają ją ostrza wyprodukowane w niemieckim Solingen. Dokładne rozdrabniają i wyróżnia je wysoka jakość i trwałość na lata.

Bowl truskawkowy

Czy też tak jak my czekaliście na pierwsze, świeże truskawki? Kiedy tylko pojawiły się w sklepach, musieliśmy wypróbować przepis na truskawkowy bowl. Na orzeźwiające, truskawkowe koktajle przyjdzie jeszcze czas, ale sezon zaczynamy od kremowej miski w formie budyniu. Jako baza truskawki i… ugotowana kasza jaglana.

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki kokosowe i świeża mięta

Przygotowanie: truskawki myjemy, usuwamy szypułki. W bidonie ToGo blendujemy 1/4 truskawek na gładką masę. Kaszę jaglaną, pozostałe truskawki, syrop z agawy i mleko kokosowe miksujemy w kielichu – kasza może być jeszcze ciepła. Szklany kielich ThermoSafe jest odporny na temperatury. Całość blendujemy na średnich obrotach, w razie potrzeb dolewając nieco płynu, ale budyń truskawkowo-jaglany musi być gęściejszy. Blender znakomicie łączy składniki. Mniejszych truskawek nie musimy nawet kroić. Gotową masę przekładamy do miseczki, polewamy zmiksowanym w bidonie sosem truskawkowym, dekorujemy dodatkami i serwujemy.

Wykorzystaliśmy do blendowania zarówno bidon, jak i szklany kielich. To zdecydowanie ułatwiło organizacje pracy przy tym przepisie. Opatentowany system wyjmowania ostrza EasyKlick sprawia, że obsługa urządzenia w ten sposób jest naprawdę dziecinnie prosta.

Lekki koktajl warzywno-owocowy

Na koniec propozycja dla naprawdę zabieganych. Łatwo dostępne składniki, kilka chwil przygotowania i porcja witamin przed pracą lub szkołą gotowa! W tym przepisie łączymy soczyste, kwaśne owoce z naturalnie zdrowymi warzywami. Mowa o duecie – kiwi i seler naciowy. Całość podkręci smak jabłka.

Składniki:

  • 1 jabłko odmiana Jonagold
  • 2 kiwi
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 400 ml wody

Przygotowanie: jabłko i seler myjemy. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy obierać ich ze skórki. Kiwi kroimy na połówki i za pomocą łyżeczki wyciągamy miąższ. Składniki umieszczamy w kielichu blendera Bosch VitaPower Serie 4, dolewamy wodę i blendujemy. Koktajl serwujemy prosto z kielicha – nie musimy zdejmować pokrywki – wykorzystując dodatkowy otwór do nalewania, który posiada ten model blendera. I tak w dosłownie kilka chwil mamy pożywną i zdrową propozycję na początek dnia lub podwieczorek.

Test redakcji – podsumowanie

Blender kielichowy Bosch VitaPower Serie 4 to wyjątkowy pomocnik w kuchni. Pozwala zaoszczędzić czas, a jednocześnie korzystać z przyjemności realizowania rozmaitych kulinarnych pomysłów dla siebie i rodziny. Urządzenie jest łatwe w użyciu i efektowne – ostrza wykonane ze stali nierdzewnej gwarantują perfekcyjne rezultaty blendowania różnych składników. Blender jest też bezpieczny w użyciu – kielich posiada system wyświetlania kolorem czerwonym i zielonym informacji, czy wszystkie elementy zostały prawidłowo zainstalowane, aby urządzenie mogło rozpocząć pracę. Do tego dochodzi łatwość czyszczenia dzięki dodatkowemu automatycznemu programowi.

Co więcej – użytkowanie Bosch VitaPower Serie 4 sprytnie połączyć można z innymi akcesoriami i rozwiązaniami marki Bosch. Zdecydowanie polecamy system przechowywania próżniowego. To najlepszy sposób, by dłużej utrzymać świeżość żywności. Zgodnie z ideą „Jedz zdrowo, przechowuj mądrze” to rozwiązanie polecane jest dla osób, które chcą dobrze zarządzać zawartością lodówki, a tym samym domowym budżetem. Aby nic się nie zmarnowało! Dowiedz się więcej -> Systemy próżniowe marki Bosch

Artykuł powstał we współpracy z marką Bosch.