•    Kawa jest jednym z nabardziej ulubionych napojów ludzi z całego świata. Magiczna moc palonych ziarenek sprawia, że picie kawy staje się ważnym rytuałem dnia.
•    Co kraj, to inny kawowy zwyczaj. Włosi rano piją cappuccino, później espresso. Francuzi do śniadania najchętniej zaparzają miseczkę czarnej kawy, w której maczają croissanta. A kawa Turków jest tak słodka, że z powodzeniem w innych częściach świata mogłaby zastąpić deser.
•    Poznaj rodzaje kawy i sposoby jej podawania w różnych zakątkach globu, a potem samodzielnie stwórz taką, która będzie Ci smakować najbardziej.
•    Wybierz do tego ekspres Philips 5400 LatteGo, który żadnych wyzwań się nie boi i przygotuje kawę zgodną z preferencjami Twoimi, ale i pozostałych domowników.

Café, caffe, kaffe, koffi, kahvesi…

Nie jest ważne, jak się nazywa, ważne, jak smakuje! Czarne ziarenka kawowca dobrych kilka wieków temu podbiły serca smakoszy z całego świata. Francuzi chętnie popijają czarną kawę podawaną w małych filiżankach w kawiarniach czy w trafikach, czyli punktach sprzedaży papierosów. W domu, do śniadania, chętniej zaparzają sobie miseczkę kawy, taką przypominającą tę na płatki śniadaniowe, w której można swobodnie maczać croissanta. Kawa wypita po kolacji to rytuał obowiązkowy.

Włosi uważają, że zawsze jest czas na dobrą kawę, ale lepiej przy nich nie zamawiać cappuccino po 11.30. Ich zwykła kawa to espresso, zazwyczaj podawane z wodą w małej szklance, a czasem i cukrem. Nie znają czegoś takiego jak latte – jeśli wypowiesz takie zamówienie, otrzymasz jedynie gorące mleko.

Irlandczycy nie byliby sobą, gdyby nie dolewali do kawy jednego ze swoich dóbr narodowych, czyli whisky. Irish coffee przygotowuje się z bardzo mocnej kawy z dodatkiem alkoholu, słodzonej cukrem trzcinowym i wykończonej spektakularną pianką z bitej śmietany. Oczywiście cała umiejętność w tym, by kawa nie została zmącona.

W Turcji kawa musi być gęsta jak smoła i słodka jak pocałunek. Gotuje się ją w tygielku, zaparzając grubo zmielone ziarna. Filiżanki, w których jest podawana są niewiele większe od naparstka. Podobnie podaje się kawę po arabsku, tylko jej ziarna muszą być palone tuż przed przyrządzeniem.

Kawa to jedno, ale ważne są też dodatki

W krajach afrykańskich, będących kolebką kawy przecież, można zamówić kawę na ulicy, u sprzedawców, którzy palą ją na patelni na oczach klientów, rozdrabniają w moździerzu i na miejscu przyrządzają z niej aromatyczny napój.

Są wielbiciele kawy, którzy nie mogą obejść się bez słodkich i aromatycznych dodatków. Na Kubie ziarna parzone są już razem z cukrem. W Meksyku grubo mieloną kawę dodaje się do wcześniej przygotowanego naparu z cynamonu zmieszanego z cukrem trzcinowym. Za to w Wietnamie kawa słodzona jest koglem-moglem, czyli żółtkiem jajka utartym z cukrem.

Największymi objętościami wypijanych kaw mogą się pochwalić Skandynawowie i Amerykanie. Ci pierwsi piją dużo kawy z powodu mroźnych dni i długich nocy. Drudzy nie mogą obejść się bez wielkich kubków kawy z modnych sieciówek albo nielimitowanych dolewek w barach.

Światowy ekspres

Philips 5400 LatteGo czerpie inspiracje z całego świata - może zrobić dwanaście różnych napojów kawowych, od gładkiego espresso po spienione cappuccino. Możesz stworzyć cztery profile użytkownika, aby zachować preferencje takie jak moc, temperatura, ilość kawy czy mleka, dzięki czemu za każdym razem będziesz mieć idealną kawę. Kiedy tylko pojawi się taka potrzeba, opcja dodatkowej porcji kawy (funkcja Extra Shot) wzmocni napój o dodatkowe ristretto i nada mu wyjątkowy smak, bez posmaku goryczki.

Wszystko zajmie tylko chwilę. Ekspres do kawy Philips 5400 LatteGo posiada kolorowy wyświetlacz, wyjątkowo prosty w obsłudze. Poruszając się po dotykowym panelu sterowania, łatwo znajdziesz swoją ulubioną kawę, by błyskawicznie ją przygotować!

Kawa ze świeżo zmielonych ziaren smakuje najlepiej. Obojętne, czy wybierzesz arabikę czy robustę, z Brazylii, Etiopii czy Indonezji - Philips 5400 ma wbudowany ceramiczny młynek, który mieli kawę z największą precyzją, wydobywając z ziaren 100% aromatu. 
W dodatku taki młynek jest bardzo wytrzymały - pozwala przygotować aż 20 tys. filiżanek najwyższej jakości kawy. Pamiętaj też, że na smak espresso wpływa też grubości mielenia kawy. Regulacja grubości mielenia ziaren pozwala na dopasowanie mocy i aromatu kawy do własnych preferencji. Posiada aż 12 ustawień mielenia ziaren!

Philips 5400 ma to bardzo szybki w czyszczeniu system spieniania mleka - składa się on tylko z dwóch części i nie ma ukrytych rurek, dzięki czemu można go opłukać pod kranem lub umieścić w zmywarce.