Niezależnie od tego, na jaki rodzaj dań z grilla się zdecydujemy, warzywa tak czy inaczej pojawią się na stole – czasem też wcześniej, bo nad żarem jak np. ziemniaki. Musimy je odpowiednio pokroić, przygotować i doprawić. Przydadzą się do tego nie tylko odpowiednie przepisy na marynaty czy sosy sałatkowe, ale też odpowiednie akcesoria. Takie, które pozwolą nam łatwo i sprawnie obejść się z różnymi produktami. Plan na obieranie, krojenie i siekanie zapewnia marka Fiskars. Szczerze mówiąc, prościej już nie można. 

Sałatka do dań z grilla

Sałatka do grilla powinna być chrupiąca, świeża i przygotowana z sezonowych produktów. Za rogiem sezon na bób i groszek cukrowy, czyli symbole sałatek w ciepłe miesiące. Wybierajmy też wiosenne i wakacyjne nowalijki: rzodkiewki, sałatę, ogórki, szczypiorek i pomidory. Do ich podania potrzebujemy tak naprawdę sporej miski, deski do krojenia i ostrych noży. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać (np. cienkie plasterki czy ćwiartki), dobierzmy odpowiednie akcesorium. Ostre noże, które mają wygodną rękojeść, to podstawa sprytnego gotowania. Fiskars w swojej ofercie ma elegancki zestaw pięciu noży kuchennych z serii Functional Form w bambusowym bloku dostosowanych do różnych produktów -  komplet zawiera: nóż szefa kuchni duży, nóż do chleba, nóż Santoku, nóż do pomidorów i nóż do obierania. Sałatka ze świeżym pieczywem do ulubionych mięs z taką kolekcją to dosłownie chwilka przygotowania. Uwaga! Nawet jeśli korzystamy z nowalijek z własnego ogródka, a już z pewnością kiedy kupujemy warzywa na targu czy w sklepie, zadbajmy o dokładne umycie nowalijek. Przyda się do tego praktyczny, silikonowy durszlak Functional Form od Fiskars. Składana konstrukcja i krótka rączka sprawia, że durszlak zajmuje niewiele miejsca w kuchennej szafce. Może być używany również jako akcesorium do gotowania na parze, doskonale pasuje do naczyń Functional Form. Otwory ułatwiają odcedzanie, a jednocześnie zatrzymują nawet drobne składniki.


mat.prasowe/StockFood

Pyszną propozycją w sałatkach na grilla będą też młode ziemniaki – tych nie musimy obierać, a wystarczy je dokładnie oskrobać. Wybierając nóż do skrobania warto zwrócić uwagę na jego wygląd – Fiskars w swojej ofercie ma nóż, który posiada duży ogranicznik na palce. Gwarantuje to bezpieczne użytkowanie i pewny chwyt. Jak już mamy gotowe ziemniaki, to warto dodać, że wczesne kartofelki świetnie łączą się ze szparagami czy wspomnianymi wyżej nowalijkami. Jeśli sięgniemy po zielone szparagi, wystarczy je dokładnie umyć i odłamać lub odkroić ostrym nożem twardsze końcówki. Młode ziemniaki do dań z grilla możemy gotować, zapiekać albo upiec w żarze niczym na ognisku.

StockFood/mat.prasowe

Dressing idealny, czyli jak zrobić ziołowy sos

Świeże warzywa czy kuszące owoce w sałatce zawsze trzeba doprawić. Nie idźmy na skróty i nie używajmy gotowych mieszanek. Postawmy na domowe dressingi z aromatycznych ziół, bez zbędnych, sztucznych dodatków. Dressingi na bazie miodu lub syropu klonowego, w połączeniu z oliwą lub olejem, ulubioną musztardą i sokiem z cytrusów to podstawa smacznego sosu sałatkowego. Do tego ulubiony rodzaj soli i pieprzu (np. sól himalajska i pieprz kolorowy) i dressing jest prawie gotowy. Dla osób, które lubią pikantne smaki w takim dressingu koniecznie powinna znaleźć się papryczka chili – warto kroić ją ostrym nożem, aby perfekcyjnie oddzielić ziarenka od papryczki i zdecydować jaką ilość tego ostrego dodatku chcemy wykorzystać w przepisie.


mat.prasowe

W ofercie marki Fiskars znajdziemy zestaw 3 noży Functional Form do warzyw i owoców. Podobnie, jak inne produkty marki Fiskars, tak i te noże wykonane są z trwałej, japońskiej stali nierdzewnej i można je myć w zmywarce. Do dressingu najlepsze będą świeże zioła – zadbajmy o to, żeby siekać je bezpośrednio przed połączeniem z płynnymi składnikami. Szczypiorek, bazylia, szałwia, koperek, rozmaryn czy pietruszka będą w takich sałatkowych sosach najsmaczniejsze! 

Do krojenia, siekania i dzielenia produktów na posiłek z grilla niezbędne będą też deski do krojenia. Zadbajmy o to, aby mieć różne akcesoria do siekania ziół czy krojenia surowego mięsa. Warto mieć kilka rożnych desek, przeznaczonych do poszczególnych grup składników. Bambusowy zestaw desek do krojenia Functional Form marki Fiskars to deski, które nie zajmują dużo miejsca, a są bardzo funkcjonalne. Naszą uwagę szczególnie przykuwają silikonowe nóżki, które zapobiegają "ślizganiu" się deski po blacie. Patent z mokrym ręcznikiem papierowym pod deską w przypadku takich akcesoriów nie będzie potrzebny!


 
StockFood/mat. prasowe
 

Stek bzdur, czyli zasady grillowania

Dopełniając listę pyszności na spotkaniu przy grillu, warto obalić kilka popularnych mitów związanych z grillowaniem i podejściem do dań z grilla. Nie każde mięso na grilla się nadaje – podstawmy przede wszystkim na jego jakość. Starajmy się  kupować mięso u zaprzyjaźnionych rzeźników. Nie kupujmy paczkowanego mięsa na grilla - może okazać się kiepskiej jakości lub może być nieprawidłowo przechowywane (brak zachowania łańcucha chłodniczego) co także wpływa na jego smak i wartości odżywcze.

A jak przygotować samo mięso? W zależności od tego, czy decydujemy się na steki, czy na karkówkę, kroimy mięso ostrym nożem na odpowiednią, oczekiwaną przez nas grubość. Nóż do mięsa z długim prostym ostrzem z linii Functional Form marki Fiskars to pewniak w kuchni fanów mięsa. Przyda się też poza sezonem grillowania np. do soczystych pieczeni. Cienkie kawałki mięsa kładziemy bezpośrednio nad żarem, grillując aż będą miękkie z jednej strony, po czym należy je odwrócić, chwilę grillować i zdjąć z rusztu. Grubsze i większe kawałki grillujemy najpierw nad żarem, a następnie – gdy wierzch jest miękki- przenosimy na krańce rusztu, poza bezpośrednim działaniem żaru, aby mięso „doszło”. Mięsa nie przewracamy widelcem, bo po nakłuciu wycieka sok i staje się suche. Do grillowania najlepiej użyć szczypców.

mat.prasowe

Jak widać, plan na przygotowanie grilla nie musi być skomplikowany, ale też nie musi być nudny! Podstawmy na klasyczne produkty, czyli to co w naturalny sposób z grillowaniem się kojarzy, ale pamiętajmy, że z grilla możemy podać wartościowy posiłek, więc powinien być wzbogacony zarówno o warzywa, jak i ciekawe dodatki. Ma być pysznie, rodzinnie i bez kombinowania.

Artykuł powstał we współpracy z marką Fiskars.