Bigos – świąteczny klasyk, którym wszyscy zajadają się też w ciągu roku. Jednak jego smak najbardziej kojarzy się właśnie z Bożym Narodzeniem. Aromatu tej potrawie nadają przede wszystkim suszone grzyby, jednak można też pokusić się o dodanie suszonych śliwek, boczku lub kiełbasy. Jeżeli ma być to bigos postny – unikajcie dodawania mięsa, a jego smak wzmocnijcie pozostałymi składnikami.

Niecodzienny składnik dodany do bigosu

Również popularny aktor Andrzej Grabowski przygotowuje na święta bigos. Ostatnio zdradził swoją recepturę na wyśmienity smak bigosu. Do tego uwielbianego przez Polaków dania aktor dorzuca składnik, który dla wielu może być sporym zaskoczeniem. Chodzi o jabłka – mają one sprawić, że bigos nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Nie jest to jednak jedyny oryginalny składnik dodawany przez aktora do bigosu. Andrzej Grabowski jego smak wzbogaca także winem, a dokładnie jedną szklankę tego szlachetnego trunku.

Przepis na pyszny bigos według receptury Andrzeja Grabowskiego

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 6 szklanek wody
  • 3 cebule
  • 1/2 kg wędlin
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • garść suszonych grzybów (namoczonych 1 dzień wcześniej)
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 pomidory
  • 2 pietruszki
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, kolendra, liście laurowe, czosnek suszony, ziele angielskie,
  • owoc jałowca, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw odcedźcie kapustę kiszoną z nadmiaru płynu, a następnie drobno pokrójcie. Podobnie zróbcie z białą kapustą.
  2. Warzywa przełóżcie do dużego garnka i gotujcie w dwóch szklankach wody przez pół godziny, dorzućcie też ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Dodajcie grzyby posiekane w drobne kawałki oraz wodę z ich moczenia.
  4. Na tarce zetrzyjcie obrane jabłka,
  5. Obierzcie pozostałe warzywa, oczyśćcie je i pokrójcie w kostkę.
  6. Suszone śliwki przekrójcie na pół i usuńcie z nich pestki.
  7. Do moździerza wrzućcie kilka owoców jałowca i ucierajcie je razem z pozostałymi przyprawami (po szczypcie każdej).
  8. Przełóżcie wszystkie składniki do garnka.
  9. Pokrójcie w kostkę cebulę, kiełbasę, wędliny i boczek.
  10. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie boczek. Podsmażcie go, a potem połączcie z cebulą.
  11. Gdy cebula się już zeszkli – dołóżcie pokrojone wędliny i kiełbasę.
  12. Mięso podsmażone razem z cebulką wrzućcie do bigosu, a następnie dolejcie czerwone wino.
  13. Całość gotujcie pod przykrywką przez 40 minut, a na koniec doprawcie solą i pieprzem.