Letnie spotkania pod chmurką, wakacyjny klimat i domowe mistrzostwa grillowania to okazja do spróbowania najlepszych połączeń smakowych. Nie brakuje w tym czasie oczywistych duetów takich jak kiełbasa i ketchup, ale my proponujemy iść o krok dalej. Aksamitny sos serowy, lekkie pesto i oryginalny chutney to zblendowane 3 propozycje dla wymagających smakoszy. Wszystkie z nich robimy z pomocą wygodnego w obsłudze urządzenia Bosch VitaPower Serie 4. To blender kielichowy w zestawie z bidonem ToGo z osobnym ostrzem.

I właśnie ten podział pozwalający blendować na dwa sposoby ulubione produkty to rozwiązanie, które zasługuje na uwagę. Będzie atrakcyjne zarówno dla osób, które gotują na co dzień i szukają sprytnych, wygodnych trików, jak i dla amatorów w kuchni, dla których liczy się prosta i wydajna obsługa urządzenia. System ProPerformance blenderów VitaPower Serie 4 łączy w sobie wydajność silnika marki Bosch ze skutecznością ostrzy i unikalnymi rozwiązaniami poprawiającymi jakość mieszania. Łącząc składniki na nasze sosy w takim urządzeniu, możemy uzyskać optymalną konsystencję i zachować perfekcyjną świeżość smaku.

mat. prasowe Bosch

Sos serowy do grillowanych warzyw

Musztarda, ketchup czy majonez mogą się z czasem przejeść. A kruchość, smak i aromat grillowanych warzyw najlepiej podkreślić dodatkiem mniej standardowym. Propozycja, która zaskoczy rodzinę i gości na spotkaniu przy grillu to intensywnie kremowy sos serowy. Mamy pomysł na w pełni roślinną jego wersję! To sos serowy z… ziemniaków. Do jego zrobienia zdecydowanie przyda się sprzęt, który pozwoli w szybki sposób połączyć składniki na gładką masę. Blender kielichowy Bosch VitaPower Serie 4 z pewnością w tym pomoże. Sos serowy podajemy do grillowanej kukurydzy, cukinii lub papryki – świetnie podkreśli ich smak! 

Jak zrobić sos? 3 duże, ugotowane ziemniaki i jedną marchewkę przekładamy do blendera kielichowego. Wsypujemy 3 łyżki płatków drożdżowych i dorzucamy obrany ząbek czosnku. Blendujemy pulsacyjnie przez chwilę (VitaPower Serie 4 posiada tę wygodną opcję), a następnie dolewamy 50 ml napoju roślinnego. Doprawiamy ulubionymi przyprawami – my polecamy po szczypcie soli, pieprzu, kurkumy i słodkiej papryki.  Możemy to zrobić jedynie otwierając pokrywę kielicha. Co ważne, zanim urządzenie ponownie zacznie blendować, musimy prawidłowo ją zamknąć. Ponownie blendujemy i przekładamy do miseczek. Po przygotowaniu dość gęstego sosu serowego, wykorzystujemy opcję czyszczenia kielicha blendera (jeden z programów automatycznych). Clean – program do wstępnego czyszczenia dzbanka miksera oraz wkładki tnącej to funkcja, która umila gotowanie i porządkowanie kuchennego blatu. Wybrane elementy VitaPower Serie 4 można myć w zmywarce.

StockFood

Pesto z sałaty do grillowanego mięsa

Zielony dodatek do soczystych steków albo kruchej karkówki? Możemy zrobić klasyczne pesto ziołowe albo spróbować przepisu z zieloną królową nowalijek, czyli sałatą masłową. Delikatne liście sałaty w połączeniu z orzeszkami piniowymi, oliwą i serem pecorino pobudzą kubki smakowe! Jeśli przygotowujemy porcję dla 2-3 osób, wystarczy, że użyjemy do blendowania butelki ToGo. Pojemność 600 ml jest wystarczająca, aby połączyć pół główki sałaty, 100 g orzeszków, 70 g pokruszonego sera i 3 łyżki oliwy. Przyprawy klasycznie: sól i pieprz. Do większej porcji polecamy jednak główny kielich blendera. Wykonany z odpornego na pęknięcia materiału Tritan™, to gwarancja trwałości sprzętu na lata.

Chutney z brzoskwiń i gruszek do drobiu

Na koniec coś równie oryginalnego – specjalność dla wielbicieli owoców. Chutney to angielska interpretacja różnego rodzaju sosów-dodatków do dań. Różne ich warianty serwuje się właśnie do mięs. W trakcie grillowania na ruszcie pojawiają się też kurczak lub indyk – mięsa delikatniejsze, których nie mogą zdominować intensywne dodatki. Dojrzałe trzy brzoskwinie oraz 2 gruszki kroimy, usuwamy pestki i podgotowujemy z posiekaną szalotką. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego imbiru. Dodać ząbek czosnku i dalej podgrzewać. Nie podlewamy wodą, ale odparowujemy część płynu z owoców. Masa powinna być dość gęsta, tak aby pod koniec duszenia (po ok. 20 minutach), dolewamy 2 łyżeczki octu jabłkowego. Masę przelewamy do kielicha blendera – nie musimy jej wcześniej studzić. Blender VitaPower Serie 4 jest odporny na wysokie temperatury, pozwalając miksować gorące produkty. Po dosłownie kilku chwilach nasz chutney jest gotowy! Serwujemy do grillowanego drobiu np. szaszłyków. A co zrobić z nadmiarem sosu? Tu przyda się system próżniowy marki Bosch. Z nic się nie zmarnuje!

mat. prasowe Bosch

Blenduj perfekcyjnie z VitaPower Serie 4

Blendery VitaPower Serie 4 są produkowane w europejskiej fabryce marki Bosch, która ma wieloletnie doświadczenie w produkcji sprzętów gospodarstwa domowego. Ale to nie wszystko. Projekt, rozwiązania techniczne oraz koordynacja przez specjalistów z Niemiec zapewniają najwyższą jakość każdego urządzenia. W zależności od naszych kulinarnych planów i etapów pracy w kuchni możemy wykorzystać jeden z trzech trybów VitaPower Serie 4 - mamy do wyboru automatyczne programy nakierowane na przygotowanie smoothie, kruszenie lodu i czyszczenie. 

Dzięki różnym innowacyjnym i unikalnym rozwiązaniom obsługa blenderów VitaPower Serie 4 jest bezpieczna, łatwa i przede wszystkim bezproblemowa. Wyjątkowo trwałe ostrza i moc silnika (1200 W) pozwalają cieszyć się sprawnym, szybkim i skutecznym blendowaniem. Uwagę zwraca też łatwość montowania kielicha na podstawie blendera - jeden klik i urządzenie jest gotowe do pracy. Podobnie z demontażem - prosto i szybko możemy wyjąć kielich oraz ostrza, a następnie umyć je w zmywarce. Powyższe przepisy to dowód na to, że blender kielichowy przyda się nie tylko do smoothie czy koktajlów.